STATUS KEBERLANJUTAN BUDIDAYA SAYURAN HIDROPONIK DI KOTA PADANG SUMATERA BARAT

Rika Yulia Putri, Mia Rosmiati, Wawan Gunawan

Abstract


Vegetables have crucial benefits in meeting the needs of food consumption and human nutrition. The demand for hydroponic vegetable commodities continues to increase every year such as vegetable needs in Padang City. The purpose of the study is to see the sustainability status of hydroponic vegetable cultivation in Padang City, West Sumatra supported economic, social, ecological, technical, institutional, and multidimensional dimensions. The information is obtained through multidimensional scaling (MDS. The result showed the sustainability status of the cultivation of hydroponic vegetables in Padang City, West Sumatra based on an overall (multidimensional) analysis features a value  of 49,13% which is quite sustainable. The results of every dimensions analysis showed that the economic and institutional dimensions of 51,07% and 42,15% respectively, were quite sustainable. The ecological and technical dimensions have a price of 60,89% and 63,47% respectively. Meanwhile, the social dimensions have all-time low value of 31,02% which is a smaller amount sustainable.

Keywords


multidimensional scaling (MDS), hydroponic vegetable, sustainability status

References


Asmana, M.S., Abdullah, S.H., & Putra, G. M. D. (2017). Analisis Keseragaman Aspek Fertigasi Pada Desain Sistem Hidroponik melalui Perlakuan Kemiringan Talang. Jurnal Ilmiah Rekayasa Pertanian dan Biosistem , 5(1): 303-307.

Fatkhurrahman, F., Siswoyo., & Azhar. (2020). Penggunaan Pupuk Bio Mikoriza Pada Tanaman Bawang Merah (Allium ascalonium L.) Sebagai Salah Satu Penerapan Pertanian Berkelanjutan. Jurnal Inovasi Penelitian, 1(3): 133-148.

Hayati, N., Fitriyah, L. A., & Wijayadi, A, W. (2021). Pelatihan Budidaya Tanaman Secara Hidroponik untuk Pemenuhan Kebutuhan Sayur Skala Rumah Tangga. Jurnal Pemberdayaan Masyarakat, 6(1): 537-544.

Hengki., Kurniati, D., & Oktoriana, S. (2021). Analisis Faktor yang Mempengaruhi Alih Lahan Karet Menjadi Perkebunan Kelapa Sawit di Desa Pandu Raya Kecamatan Parindu Kabupaten Sanggau. Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis, 7(1): 200-211.

InfoPublik. (2019). Dinas Pangan Kota Padang Pastikan Keamanan Pangan Jelang Ramadan. Diakses 18 November 2021, dari https://infopublik.id/kategori/nusantara/343181/dinas-pangan-kota-padang-pastikan-keamanan-pangan-jelang-ramadan.

Kamulyan, P., Wiguna, I. P. A., & Slamet, A. (2017). Penilaian Keberlanjutan Pengelolaan Penyediaan Air Minum Berbasis Masyarakat Di Kota Blitar. Jurnal Teknik Sipil, 32(2): 60-65.

Marota, R., Marimin., & Sasongko, H. (2015). Perancangan dan Penerapan Material Flow Cost Accounting untuk Keberlanjutan Perusahaan PT XYZ. Jurnal Manajemen dan Agribisnis, 12(2): 92-105.

Mukhsin, R., Mappigau, P., & Tenriawaru, A. N. (2017). Pengaruh Orientasi Kewirausahaan Terhadap Daya Tahan Hidup Usaha Mikro Kecil dan Menengah Kelompok Pengolahan Hasil Perikanan di Kota Makassar. Jurnal Analisis, 6(2): 188-193.

Mulia, B., Trimo, L., & Suminartika, E. (2021). Status Keberlanjutan Pengolahan Agroindustri Kelompok Tani Barokah di Kecamatan Ciwidey Kabupaten Bandung Provinsi Jawa Barat. Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis, 7(1): 929-946.

Nandini, R., Kusumandari, A., Gunawan, T., & Sadono, R. (2017). Multidimensional Scaling Approach to Evaluate the Level of Forestry Sustainability in Babab Wetershed, Lombok Island, West Nusa Tenggara. Jurnal Forum Geografi, 13(1): 28-42.

Panra. & Sadewo, Y. D. (2020). UKM Hidroponik dan UKM Organik Sebagai Wadah Praktik Kewirausahaan di STIM Shanti Bhuana. Jurnal Bisnis, Ekonomi, dan Kewirausahaan, 2(1): 1-9.

Pasaribu, M., & Istriningsih. (2020). Pengaruh Status Kepemilikan Lahan Terhadap Pendapata Petani Berlahan Sempit di Kabupaten Indramayu dan Purwakarta. Jurnal Pengkajian dan Pengembangan Teknologi Pertanian, 23(2): 187-198.

Ramahdana, R., & Wilis, R. (2019). Pemetaan Hidroponik Di Kota Padang. Jurnal Buana, 3(3): 525-530.

Rosmiati, M., Putra, R.E., Lastini, T., Hernawan, E., Pujo., Rahmayunita, I., Maulana, F. R., Liesdiana, F., Nurdiansyah, M. A., dan Azis, A. (2020). Sustainability Analysis of Dairy-Horticulture Integrated Farming System. Journal of Agricultural Sciences-Sri Lanka, 15(2): 290-298.

Sardiana, I. K. (2017). Strategi Transisi dari Pertanian Konvensional ke Sistem Organik Pada Pertanian Sayuran di Kecamatan Baturiti, Kabupaten Tabanan, Bali. Jurnal Bumi Lestari, 17(1): 49-57.

Sudiono., Sutjahjo, S. H., Wijayanto, N., Hidayat, P., & Kurniawan, R. (2017). Analisis Berkelanjutan Usahatani Tanaman Sayuran Berbasis Pengendalian Hama Terpadu di Kabupaten Tanggamus Provinsi Lampung. Jurnal Hortikultura, 27(2): 297-310.

Suharti, T., Rina, K., Nurwati, S., & Wida, D. (2015). Identifikasi Dan Teknik Pengendalian Hama Dan Penyakit Bibit Kranji (Pongamia pinnata), Jurnal Perbenihan Tanaman Hutan, 3(2): 91-100.

Suharto, Y. B. (2016). Pengembangan Sistem Hidroponik untuk Budidaya Tanaman Kentang (Solanum tuberosum L.). Jurnal Keteknikan Pertanian, 4(2): 211-218.




DOI: http://dx.doi.org/10.25157/ma.v8i2.7347

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2022 Mimbar Agribisnis: Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

___________________________________________________________________________________

Diterbitkan Oleh :

Fakultas Pertanian Universitas Galuh

Jl. RE Martadinata No. 150 Ciamis 46274

Telepon: 0265-7602739

Email: mimbaragribisnis@gmail.com

 

Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.

 __________________________________________________________________________________

Mimbar Agribisnis: Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis diindeks oleh: