FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI SIKAP KOMSUMEN RUMAT TANGGA DALAM MENGKONSUMSI CABAI MERAH (Capsicum annuum L.) DI KOTA PADANG

Ilham Martadona, Angelia Leovita, Tema Wahyuli

Abstract


Red chili (Capsicum annuum L.) a commodity that is in great demand by almost everyone. Research objectives 1) to analyze the characteristics of red chili household consumers in Padang City; and 2) analyze the factors that influence the attitude of household consumers in consuming red chili in the city of Padang. The sampling technique was accidental sampling with a total of 44 people. Qualitative descriptive analysis method and quantitative analysis using multiple linear regression analysis. The results of the research on the characteristics of consumers consuming red chili in Padang City, are dominated by women (77.3 percent), with an age range of 24-29 years (38.6 percent), the highest education is SD/SMP/SMA (61.3 percent), married status (50.0 percent), with an income of 1,300,000 – 1,600,000 million (31.8 percent), with a total family member of 5 – 6 people (52.3 percent), has a spicy taste (59.1 percent) and with a purchase frequency of 1 x 3 days (72.7 percent). The results showed that the price variable and the education level variable were factors influencing the attitude of household consumers in consuming red chili.

Keywords


Cabai merah, konsumsi, konsumen, sikap

References


Arfani, A., Salmiah, & Jufri M. (2013). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Sikap Konsumen Dalam Mengkonsumsi Cabai Merah. Sosial Ekonomi Pertanian Dan Agribisnis, 2(9).

B, S. (2019). Perilaku dan karakteristik konsumen dalam membeli sayuran pada pasar modern (giant supermarket) di Kota Makassar. Agribis, 1(1), 11–20.

Badan Pusat Statistik. (2020). Statistik Indonesia 2020. In Badan Pusat Statistik.

BPS Padang. (2020). Kota Padang Dalam Angka 2020.

Diwanti, D. O. (2018). Analisis Perilaku Konsumen Terhadap Permintaan Cabai Merah (Capsicum annum L) (Studi Kasus: Pasar Kampung Lalang, Kota Medan). Universitas Muhammadiyah Sumatera Utara.

Firnando, H., Afrianto, E., & Pitriani. (2020). Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Permintaan Cabai Merah di Pasar Bungur Kabupaten Bungo. Agribusiness Future, 2(1), 61–76.

Fitriana. (2015). Analisis Perbandingan Sikap Konsumen Dalam Memilih Produk Minyak Goreng Kemasan Dan Curah (Studi Kasus Ibu Rumah Tangga Di Kota Pekanbaru). Jom Fekon, 2(1), 1–14.

Harsianum, A. (2019). Pola Konsumsi Rumah Tangga Terhadap Komoditi Cabai Merah (Capsicum Annum L.) Studi Kasus Kecamatan Medan Timur. Universitas Muhammadiyah Sumatera Utara.

Kamila, F., Prasetyo, E., & Roessali, W. (2019). Analisis sikap konsumen pada pembelian beras (Kamila et al.) 9. Agrisocioeconomics, 3(1), 9–18.

Purba, Y. F., Lubis, Y., & Saragih, F. H. (2020). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Permintaan Pisang Barangan di Kota Medan. Jurnal Ilmiah Pertanian, 2, 199–207.

Sabarella, Komalasari, B. W., Wahyuningsih, S., Manurung, M., Sehusman, Supriyati, Y., Seran, K., Rinawati, & Saida, M. D. N. (2021). Buletin Konsumsi Pangan. In Pusat Data dan Sistem Informasi Pertanian Sekretariat Jenderal Kementerian Pertanian (Vol. 12).

Safitri, S., Damayanti, L., & Asih, D. N. (2020). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Permintaan Buah Apel Impor di Pasar Moderen Hypermart Kota Palu. E-J. Agrotekbis 5 (5) : 579-585, Oktober 2017, 8(4), 748–756.

Sanjaya, A., Hastuti, D., & Awami, S. N. (2017). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Konsumen Terhadap Konsumsi Cabai Rawit di Kabupaten Semarang. Ilmu-Ilmu Pertanian, 13(1), 1–22.

Septiadi, D., Sari, N. M. W., & Zainuddin, A. (2020). Analisis Permintaan Konsumsi Cabai Rawit pada Rumah Tangga di Kota Mataram. Agrimor, 5(2), 36–39. https://doi.org/10.32938/ag.v5i2.1013

Setiawan, A. (2017). Analisis Data Statistik. Tisara Grafika Salatiga.

Sipahutar, R. (2020). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Permintaan Konsumen Cabai Merah Keriting (Capsicum Annum L.)(Studi Kasus: Pasar Horas Kota Pematangsiantar). Universitas Muhammadiyah Sumatera Utara.

Sumbar, B. (2020). Provinsi Sumatera Barat Dalam Angka 2020.




DOI: http://dx.doi.org/10.25157/ma.v9i1.9551

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Angelia Leovita

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

___________________________________________________________________________________

Diterbitkan Oleh :

Fakultas Pertanian Universitas Galuh

Jl. RE Martadinata No. 150 Ciamis 46274

Telepon: 0265-7602739

Email: mimbaragribisnis@gmail.com

 

Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.

 __________________________________________________________________________________

Mimbar Agribisnis: Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis diindeks oleh: