PENDUGAAN PARAMETER DAN ELASTISITAS PENAWARAN JAGUNG DI PROVINSI JAWA TIMUR

Tia Sofiani Napitupulu, Sumarlina Sumarlina

Abstract


Corn (Zea mays L.) is one of the main food crops in Indonesia and globally. Currently, corn has developed into functional food ingredients, emergency food ingredients, and industrial raw materials in the form of various products. This resulted in an increase in the national corn productivity rate with East Java as the province contributing the highest corn production in the latest report (2020). Therefore, this study aims to determine the development of corn supply, analyze the factors that influence corn supply and analyze the elasticity of corn supply in East Java Province. This study uses time series data for 2011-2021. The estimation of the parameters of the corn supply equation is conducted using multiple linear regression analysis with the OLS (Ordinary Least Squares) method. The findings from this study include: (1) the development of corn supply in East Java fluctuated but tended to increase; (2) the variables of price, harvested area, and corn production in the previous year had a significant effect on corn supply; and (3) the land area is elastic to supply in the short term, while in the long run, only price changes are responsive to supply.

Keywords


elastisitas, jagung, OLS, penawaran

References


Ahmaddien, I., & Syarkani, Y. (2019). Statistika Terapan. ITB Press.

Bunyamin, Z., Efendi, R., Andayani, N. N., & Serealia, T. (2013). Pemanfaatan Limbah Jagung untuk Industri Pakan Ternak. Seminar Nasional Inovasi Teknologi Pertanian, 153–166.

Desweni, S. P., Sentosa, S. U., & Idris. (2015). Analisis Permintaan dan Penawaran Jagung di Indonesia (Studi Permintaan Jagung untuk Pangan dan Input Industri Peternakan Unggas). Jurnal Kajian Ekonomi, 3(6), 1–17.

Edison, E., & Siata, R. (2018). Analisis Respon Penawaran Komoditi Jagung di Kabupaten Muaro Jambi. Journal of Agribusiness and Local Wisdom, 1(1), 68–76.

Fatkurahman, R., Atmaka, W., & Basito, B. (2012). Karakteristik Sensoris dan Sifat Fisikokimia Cookies dengan Subtitusi Bekatul Beras Hitam (Oryza sativa L.) dan Tepung Jagung (Zea mays L.). Jurnal Teknosains Pangan, 1(1).

Febriati, E., Sari, F. N., Firdayanti, E., Ashari, I. M., & Mulyanti, H. (2019). Optimalisasi Pemanfaatan Limbah Bonggol Jagung untuk Budidaya Jamur Merang Bagi Pemuda Desa Tambakmerak Kabupaten Bojonegoro. Jurnal Abdimas Berdaya: Jurnal Pembelajaran, Pemberdayaan Dan Pengabdian Masyarakat, 2(02).

Gunawan, I. (2016). Pengantar Statistika Inferensial. Rajawali Pers.

Haluti, S. (2015). Pemanfaatan Potensi Limbah Tongkol Jagung Sebagai Syngas Melalui Proses Gasifikasi di Wilayah Provinsi Gorontalo. Jurnal Energi Dan Manufaktur, 8(2), 111–230.

Hidayah, N., Istiani, A. N., & Septiani, A. (2020). Pemanfaatan Jagung (Zea mays) sebagai Bahan Dasar Pembuatan Keripik Jagung untuk Meningkatkan Perekonomian Masyarakat di Desa Panca Tunggal. Al-Mu’awanah: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1), 37–43.

Hidayat, W., Haryanto, A., Ibrahim, G. A., Hasanudin, U., Prayoga, S., Saputra, B., Rahman, A. F., & Tambunan, K. G. A. (2022). Pemanfaatan Limbah Biomassa Jagung untuk Produksi Biochar di Desa Bangunsari, Pesawaran. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat (JPKM) Tabikpun, 3(1), 45–52.

Kementerian Pertanian. (2020). Outlook Jagung Komoditas Pertanian Subsektor Tanaman Pangan. Pusat Data dan Sistem Informasi Pertanian, Sekretariat Jenderal Kementerian Pertanian.

Kementerian Pertanian. (2021). Analisis Kinerja Perdagangan Jagung. Pusat Data dan Sistem Informasi Pertanian, Sekretariat Jenderal Kementerian Pertanian.

Kusuma, P. T. W. W., & Mayasti, N. K. I. (2014). Analisa Kelayakan Finansial Pengembangan Usaha Produksi Komoditas Lokal: Mie Berbasis Jagung. Agritech, 34(2), 194–202.

Kusumastuty, I., Fandianty, L., & Julia, A. R. (2015). Formulasi Food Bar Tepung Bekatul dan Tepung Jagung Sebagai Pangan Darurat. Indonesian Journal of Human Nutrition, 2(2), 68–75.

Midlanda, H. M., Lubis, L. M., & Lubis, Z. (2014). Pengaruh Metode Pembuatan Tepung Jagung dan Perbandingan Tepung Jagung dan Tepung Beras Terhadap Mutu Cookies. Jurnal Rekayasa Pangan Dan Pertanian, 2(4), 20–31.

Nurhudayah, Arifin, & Sadat, M. A. (2018). Faktor-faktor yang Mempengaruhi Penawaran Jagung di Sulawesi Selatan. Jurnal Agribis, 8(2), 36–48.

Oktavia, H. F. (2019). Respon Penawaran Jagung (Zea mays) di Kabupaten Malang, Jawa Timur. AGRISIA, 12(1), 1–16.

Purba, R. H., Darus, M. B., & Supriana, T. (2013). Faktor-faktor yang Mempengaruhi Penawaran Jagung di Sumatera Utara. Journal of Agriculture and Agribusiness Sosioeconomics, 2(6), 1–6.

Ramadhani, F., Afisna, L. P., & Pornawati, H. (2022). Energi Biomassa Berbasis Limbah Tongkol Jagung di Pangkalpinang dengan Serbuk Kayu. Al Jazari: Jurnal Ilmiah Teknik Mesin, 7(2).

Setyowati. (2006). Analisis Penawaran Jagung. SEPA, 3(1), 10–17.

Setyowati, Agustono, & Maharani, M. (2004). Analisis Penawaran Jagung di Jawa Tengah. Caraka Tani, 19(2), 70–83.

Sibuea, S., Sebayang, T., & Lubis, S. N. (2013). Analisis Keseimbangan Penawaran dan Permintaan Jagung di Sumatera Utara. Journal of Agriculture and Agribusiness Socioeconomics, 2(10), 1–15.

Suarni, S., & Yasin, M. (2015). Jagung sebagai sumber pangan fungsional.

Sujiono, R. N. R., & Soetriono. (2021). Analisis Permintaan dan Penawaran Komoditas Jagung di Kabupaten Tulungagung. Jurnal Ekonomi Pertanian Dan Agribisnis, 5(1), 180–194.

Utami, A. W., Jamhari, & Hardyastuti, S. (2011). El Nino, La Nina, dan Penawaran Pangan di Jawa, Indonesia. Jurnal Ekonomi Pembangunan, 12(2), 257–271.

Widodo, T. W., Asari, A., Ana, N., & Elita, R. (2007). Bio Energi Berbasis Jagung dan Pemanfaatan Limbahnya. Balai Besar Pengembangan Mekanisasi Pertanian Serpong Badan Litbang Pertanian, Departemen Pertanian Tromol Pos, 2.




DOI: http://dx.doi.org/10.25157/ma.v9i2.10569

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Sumarlina - -

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

___________________________________________________________________________________

Diterbitkan Oleh :

Fakultas Pertanian Universitas Galuh

Jl. RE Martadinata No. 150 Ciamis 46274

Telepon: 0265-7602739

Email: mimbaragribisnis@gmail.com

 

Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.

 __________________________________________________________________________________

Mimbar Agribisnis: Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis diindeks oleh: