ANALISIS FAKTOR–FAKTOR YANG MEMPENGARUHI KEPUTUSAN KONSUMEN DALAM MEMBELI DAGING AYAM BROILER DI PASAR CIBINONG KABUPATEN BOGOR

Sarah Faradhila Ramadhanti, Migie Handayani, Mukson Mukson

Abstract


Many people consume broiler chicken meat because it is a type of animal protein source. In order to investigate the factors influencing consumer decisions to purchase broiler carcass meat at Pasar Cibinong in Bogor Regency, this study set out to identify the characteristics of consumers of broiler carcass meat. A case study methodology and an accidental sampling technique are both used in this sort of research on 210 housewives who are purchasing chicken at Pasar Cibinong. Methods of data analysis using descriptive analysis and multiple logistic regression analysis of binary. The number of family members, family income, education level, price, location, and quality are the independent variables in this study. The dependent variable in this study is the consumer's decision to purchase broiler chickens. The findings demonstrated that a number of variables, including family size, income, level of education, cost, and location, simultaneously had a significant impact on consumers' decisions to buy broiler chicken at Pasar Cibinong. Broiler chicken purchase decisions in Pasar Cibinong are significantly influenced by the variable number of family members, price, and location.

Keywords


ayam broiler, konsumen, keputusan pembelian, pasar tradisional

References


Anggraini, M. A. (2019). Analisis Keputusan Konsumen Dalam Membeli Ayam Ras Pedaging (Gallus Domesticus) Di Kota Baturaja Kabupaten Ogan Komering Ulu. Jurnal Agribisnis Sosial Ekonomi Pertanian, 5(2): 1–7.

Arafah, & Mujayin, Y. (2020). Perilaku Konsumen dalam Pembelian Daging Ayam Potong di Pasar Tradisional Kabupaten Donggala (Sudi Kasus Pasar Ganti). Jurnal Ilmiah AgriSains, 21(2): 87–96.

Kastalani, Yemima, & Sularso, H. (2017). Analisis Pendapatan, Pendidikan Dan Jumlah Anggota Keluarga Terhadap Pola Konsumsi Daging Ayam Broiler Di Desa Sei Asam Kabupaten Kapuas. Jurnal Ilmu Hewani Tropika (Journal Of Tropical Animal Science), 6(2): 48–51.

Khotimah, D. K., & Mayulu, H. (2018). Preferensi Konsumen Terhadap Karkas Ayam Broiler Segar Dan Beku Di Kota Samarinda. Jurnal Peternakan Lingkungan Tropis, 1(1): 46–54.

Ningsih R. W., Nasti N., & Syafrizal. (2021). Pengaruh lokasi penjualan dan harga terhadap keputusan pembelian konsumen pada peternakan ayam ras pedaging (broiler) Kecamatan XIII Koto Kampar Kabupaten Kampar. Jurnal Riset Manajemen & Bisnis, 6(1): 63–71.

Pardede, R., & Haryadi, T. Y. (2017). Pengaruh Persepsi Harga Dan Kualitas Produk Terhadap Keputusan Pembelian Konsumen Yang Dimediasi Kepuasan Konsumen. Journal of Business & Applied Management, 10(1): 55–79.

Putri, D. P., Firdaus, R., & Juhari, J. (2022). Analisis Harga Dan Kualitas Produk Terhadap Keputusan Pembelian Daging Ayam Di Pasar Induk Kota Pangkalpinang. Jurnal Ekonomi Dan Manajemen, 8(1): 113–120.

Rahmadani, F., Budiraharjo, K., & Setiyawan, H. (2018). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Permintaan Daging Ayam Broiler Pada Rumah Tangga Di Kabupaten Demak. Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian, 2(1): 73–78.

Ridha, A. (2017). Beberapa Faktor Yang Mempengaruhi Permintaan Daging Ayam Broiler Pada Rumah Tangga Di Kecamatan Idi Rayeuk Kabupaten Aceh Timur. Jurnal Ekonomikawan, 17(1): 23–31.

Sari P. T., & Rohman, A. (2015). Persepsi Mahasiswa Atas Pengaruh Teknologi Informasi Terhadap Kualitas Informasi Akuntansi Dengan Etika Pengguna Sebagai Variabel Moderasi. Diponegoro Journal of Accounting, 4(2): 1–11.

Ulupi, N., Nuraini, H., Parulian, J., & Kusuma, S. Q. (2018). Karakteristik karkas dan non karkas ayam broiler jantan dan betina pada umur pemotongan 30 hari. Jurnal Ilmu Produksi Dan Teknologi Hasil Peternakan, 6(1): 1–5.




DOI: http://dx.doi.org/10.25157/ma.v9i2.10639

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Sarah Faradhila Ramadhanti, Migie Handayani, Mukson Mukson

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

___________________________________________________________________________________

Diterbitkan Oleh :

Fakultas Pertanian Universitas Galuh

Jl. RE Martadinata No. 150 Ciamis 46274

Telepon: 0265-7602739

Email: mimbaragribisnis@gmail.com

 

Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.

 __________________________________________________________________________________

Mimbar Agribisnis: Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis diindeks oleh: