Pengendalian Persediaan Bahan Baaku Kedelai Yang Optimum dalam Produksi Keripik Tempe di Usaha Keripik Tempe Sanan Malang

Fithri Mufriantie, Anas Tain, Berta Dwi Febrianti

Abstract


Tempeh Chips is an industry engaged in agro-industry that uses soybeans as raw material for making tempeh chips. One of the important factors in the production process is raw material inventory. The purpose of this study was to determine the optimum and economical amount of raw material purchases, the amount of raw material inventory and the right time to reorder. This research was conducted in Purwantoro Village, Blimbing District, Malang City. The sampling technique was done intentionally. The data used in this study are primary data and secondary data. The analysis method used is Economic Order Quantity (EOQ) analysis and using the POM-QM For Windows V.5.3 application. The results of this study indicate that the optimal and economical purchase of soybean raw materials for each purchase is 32 Kg. The required Safety Stock is 75 Kg, Re-Order Point is done if the remaining soybean raw material inventory is 104 Kg. Controlling raw material inventory using the EOQ method is more efficient, so companies can consider using the EOQ method in controlling raw material inventory.

Keywords


Produksi

References


Ayu Chintia Cahyani, I., Made Pulawan dan Ni Made Santini, I., Persediaan Bahan Baku Untuk Efektivitas dan Efesiensi Biaya Persediaan Bahan Baku Terhadap Kelancaran Proses Produksi pada Usaha Industri Tempe Murnisingaraja di Kabu-paten Badung Wacana Ekonomi Jurnal Ekonomi, A., & dan Akuntansi, B. (2019). Analisis Persediaan Bahan Baku Untuk Efektivitas dan Efesiensi Biaya Persediaan Bahan Baku Terhadap Kelancaran Proses Produksi pada Usaha Industri Tempe Murnisingaraja di Kabupaten Badung How to cite (in APA style). Bisnis Dan Akuntansi), 18(2), 116–125. https://doi.org/10.22225/we.18.2.1165.116-125

Desi Mayasari, S. (2022). Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Menggunakan Metode Eoq (Economic Order Quantity) Pada Pt. Suryamas Lestari Prima. Jurnal Bisnis Administrasi , Vol. 10 no. 2. https://doi.org/Program Studi Administrasi Bisnis, Politeknik LP3I Medan

Dewi Lestari, S. A. D. L. (2019). Analisis Perhitungan Persediaan Bahan Baku Dengan Metode Vivo Dan Average (Study Kasus Pada UMKM AAM Putra Kota Kediri Tahun 2019). Cahaya Aktiva, Vol. 9 No. 2.

Fauzi, A., Zakia, A., Putra, B. A., Sapto Bagaskoro, D., Pangestu, R. N., & Wijaya, S. (2022). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Dampak Persediaan Barang Dalam Proses Terhadap Pehitungan Biaya Proses: Persediaan Barang Perusahaan, Kalkulasi Biaya Pesanan Dan Pemakaian Bahan Baku (Literature Review Akuntansi Manajemen). 2(3). https://doi.org/10.38035/jihhp.v2i3

Indroprasto, E. S. (2014). Analisis Pengendalian Persediaan Produk Dengan Metode EOQ Menggunakan Algoritma Genetika untuk Mengefisiensikan Biaya Persediaan. Jurnal Teknik ITS, Vol. 1.

Jumlah, O., Roti, P., Program, M., Dan, L., Rumetna, M. S., Lina, T. N., Sari, T. P., Mugu, P., Assem, A., & Sianturi, R. (2021). Computer Based Information System Journal. CBIS JOURNAL, 09(01). http://ejournal.upbatam.ac.id/index.php/cbishttp://ejournal.upbatam.ac.id/index.php/cbis

Khoirun Naazilah Program Studi Agribisnis, S., & A Wahab Hasbullah, U. K. (2021). Analisis Pendapatan Usaha Keripik Pisang (Studi Kasus Di Rus Mekar Sari Pkk Pulorejo, Ngoro, Jombang). SIGMAGRI, Vol. 1 no. 2.

Lahu, E. P., Enggar, O. :, Lahu, P., & Sumarauw, J. S. B. (2017). Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Guna Meminimalkan Biaya Persediaan Pada Dunkin Donuts Manado Analysis Of Raw Material Inventory Control To Minimize Inventory Cost On Dunkin Donuts Manado. Analisis Pengendalian… 4175 Jurnal EMBA, 5(3), 4175–4184. http://kbbi.web.id/optimal.

Laoli, S., Zai, K., Lase, N., & Laoli Kurniawan Sarototonafo Zai Natalia Kristiani Lase, S. (2022). Penerapan Metode Economic Order Quantity (Eoq), Reorder Point (Rop) Dan Safety Stock (Ss) Dalam Mengelola Manajemen Persediaan Di Grand Katika Gunung Sitoli. Jurnal EMBA, 10.

Sri Hastari, A. R. P. P. W. (2020). Penerapan Metode EOQ dalam Pengendalian Bahan Baku Guna Efisiensi Total Biaya Persediaan Bahan Baku. Jurnal Manajaemen & Kewirausahaan, Vo. 8, No. 2, 169–180.

Taufiq, A., Slamet, A., Manajemen, J., Ekonomi, F., & Negeri Semarang, U. (2014). Management Analysis Journal Pengendalian Persediaan Bahan Baku Dengan Metode Economic Order Quantity (Eoq) Pada Salsa Bakery Jepara. In MAJ (Vol. 1, Issue 3). http://journal.unnes.ac.id/sju/index.php/maj




DOI: http://dx.doi.org/10.25157/ma.v10i1.12372

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2024 Berta Dwi Febrianti

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

___________________________________________________________________________________

Diterbitkan Oleh :

Fakultas Pertanian Universitas Galuh

Jl. RE Martadinata No. 150 Ciamis 46274

Telepon: 0265-7602739

Email: mimbaragribisnis@gmail.com

 

Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.

 __________________________________________________________________________________

Mimbar Agribisnis: Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis diindeks oleh: