Analisis Faktor-faktor yang Memengaruhi Pola Pangan Harapan pada Rumah Tangga di Kelurahan Ngijo Kota Semarang

Mutiara Frida Reicilya, Mukson Mukson, Hery Setiyawan

Abstract


A diverse food composition indicates good quality in the consumption pattern of the community. Desirable Dietary Pattern (DDP) is an indicator to assess the nutritional quality and diversity of food consumption in the community, so that the results can be the basis for evaluation in building food security. This study aims to analyze the achievement level of DDP in households and analyze the factors that influence it. The research location is Ngijo Village, Gunungpati District, Semarang City. The research method used is a survey with quota sampling of 80 housewives. The data collection methods used are 2 x 24-hour food recall, interviews, and observations. Data analysis used are DDP analysis and multiple linear regression analysis. The results showed that Ngijo Village had a DDP score of 85,07 and was classified as a good category in describing the diversity and quality of household food consumption patterns in it. Simultaneously, the variables of household income, number of household members, education of housewives, age of housewives, land utilization, and nutritional knowledge of housewives have an influence on the DDP score. While partially, the variables that influence the DDP score are household income, housewife education, and housewife nutritional knowledge.

Keywords


Pola, Pangan, Harapan

References


Ariani, M. (2010). Analisis konsumsi pangan tingkat masyarakat mendukung pencapaian diversifikasi pangan. Gizi Indonesia, 33(1), 20–28.

Arrosyid, F. (2022). Analisis pola konsumsi pola pangan berdasasrkan pola pangan harapan di Kabupaten Madiun pada tahun 2021. Birokrasi Pancasila : Jurnal Pemerintahan, Pembangunan, Dan Inovasi Daerah, 4(1), 11–24.

Badan Pusat Statistik. (2023). Buklet Hasil Pencacahan Lengkap Sensus Pertanian 2023 Kota Semarang Tahap 1.

Dewi, A. A. S. P. K., & Utami, N. W. A. (2017). Faktor yang berhubungan dengan skor pola pangan harapan pada rumah tangga sasaran di Desa Batukandik, Nusa Penida. Archive of Community Health, 4(1), 71–78.

Hamid, Y., Setiawan, B., & Suhartini. (2013). Analisis pola konsumsi pangan rumah tangga (studi kasus di Kecamatan Tarakan Barat Kota Tarakan Provinsi Kalimantan Timur) (Analysis of Household Food Consumption (Case Study in Tarakan Barat Sub District Tarakan City East Borneo Province). Jurnal AGRISE, XIII(3), 175–190.

Ilham, N., & Sinaga, B. M. (2007). Penggunaan pangsa pengeluaran pangan sebagai indikator komposit ketahanan pangan. SOCA (Socio-Economic of Agriculturre and Agribusiness), 7(3), 1–22.

Musta’in, M., & Saputro, W. A. (2021). Perkembangan dan faktor-faktor yang mempengaruhi pola pangan harapan Daerah Istimewah Yogyakarta. Agri Wiralodra, 13(2), 74–82.

Purwati, P., Elinur, E., & Agustin, H. (2023). Faktor - Faktor yang mempengaruhi kualitas konsumsi pangan rumah tangga penerima program pekarangan pangan lestari (P2L) Kota Pekanbaru Provinsi Riau. JIA (Jurnal Ilmiah Agribisnis) : Jurnal Agribisnis Dan Ilmu Sosial Ekonomi Pertanian, 8(2), 135–141.

Saryoto, S., Barchia, M. F., Hermawan, B., Brata, B., & Utama, S. P. (2022). Strategi pencapaian keseimbangan pola pangan harapan berbasis sumberdaya alam lokal di Kabupaten Kaur. Naturalis: Jurnal Penelitian Pengelolaan Sumber Daya Alam Dan Lingkungan, 11(2), 189–193. 4140

Sayekti, W. D., Viantimala, B., Lefiana, O., & Syafani, T. S. (2021). Pengambilan keputusan dalam konsumsi sayuran dan pola konsumsi pangan petani padi Di Desa Rantau Tijang Kecamatan Pugung Kabupaten Tanggamus. Jurnal Agrimanex, 2(1), 11–24.

Setyowati, D., Ningrum, A. G., Prasetyo, B., Ainunnissa, N., Kartika, D. S., & Hapsari, F. N. (2022). Sosialisasi diversifikasi makanan pada kader Desa Pondok Dalem, Semboro, Jember. GENITRI : Jurnal Pengabdian Masyarakat Bidang Kesehatan, 1(2), 165–170.

Widodo, Y., Sandjaja, S., & Ernawati, F. (2017). Skor pola pangan harapan dan hubungannya dengan status gizi anak usia 0,5 – 12 tahun Di Indonesia. Penelitian Gizi Dan Makanan (The Journal of Nutrition and Food Research), 40(2), 63–75.




DOI: http://dx.doi.org/10.25157/ma.v10i2.13385

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2024 Mimbar Agribisnis : Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

___________________________________________________________________________________

Diterbitkan Oleh :

Fakultas Pertanian Universitas Galuh

Jl. RE Martadinata No. 150 Ciamis 46274

Telepon: 0265-7602739

Email: mimbaragribisnis@gmail.com

 

Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.

 __________________________________________________________________________________

Mimbar Agribisnis: Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis diindeks oleh: