Analisis Tingkat Konsumsi Ikan Pada Keluarga Pelaksana Program Buruan Sae Kota Bandung

Mochamad Zidane Fahrul Irfy, Asep Agus Handaka Suryana, Emma Rochima, Ine Maulina

Abstract


This research aims to analyze the level of fish consumption, fish needs, and factors that influence the level of family fish consumption in families implementing the Buruan Sae Program in Bandung City. This research was carried out in three groups of the Buruan Sae Program. The implementation will be carried out in October 2023 – March 2024. The research method used is the case study method (case study). The respondents in this research were 46 people who were program implementers from three groups of the Buruan Sae Program. This research applies a saturated sampling or census method. Analysis of fish consumption levels and fish needs using quantitative analysis and analysis of factors that influence fish consumption levels using multiple linear regression analysis. The results show that the third group's annual per capita fish consumption is 17.68 kg/capita/year. Annual per capita fish consumption among these groups is lower than the average for Bandung City and West Java Province. Analysis of fish needs shows that the Warnasari Mandiri Group is experiencing a surplus, while Jasmine Integrated Farm and Belpas 15 are experiencing a deficit. Factors that influence the level of fish consumption include education and number of family members, age, income and experience do not have a significant influence.

Keywords


Konsumsi ikan, Kebutuhan Ikan, Pengaruh

References


Abdullah, S. (2013). Potensi Dan Kekuatan Modal Sosial Dalam Suatu Komunitas. Socius, 12, 15–20.

Arthatiani, F. Y., Kusnadi, N., & Harianto. (2018). Analisis pola konsumsi dan model permintaan ikan menurut karakteristik rumah tangga di Indonesia analysis of fish consumption patterns and fish demand model based on Household’s Characteristics in Indonesia. Jurnal Sosial Ekonomi Kelautan Dan Perikanan, 13(1), 73–86. http://ejournal-balitbang.kkp.go.id/index.php/sosek/issue/view/581

Badan Pusat Statistik. (2016). Statistik Kesejahteraan Rakyat. Badan Pusat Statistik.

Birch, D., & Lawley, M. (2014). The Role of Habit, Childhood Consumption, Familiarity, and Attitudes Across Seafood Consumption Segments in Australia. Journal of Food Products Marketing, 20(1), 98–113. https://doi.org/10.1080/10454446.2012.732548

Borut, R. A., Apituley, Y. M. T. N., Hiariey, J., & Bawole, D. (2022). Faktor-Faktor Yang Memengaruhi Pola Konsumsi Ikan Rumah Tangga Nelayan Di Kabupaten Buru Selatan. Prosiding Seminar Nasional DPD HA IPB, 92–98.

Ghozali, I. (2016). Aplikasi analisis multivariate dengan program IBM SPSS 23. BPFE Universitas Diponegoro.

Handayani, L., & 2018. (2018). Pemanfaatan Lahan Sempit Dengan Sistem Budidaya Aquaponik. Prosiding Seminar Nasional Hasil Pengabdian 2018, 118–126.

Ilyasa, M., Maulina, I., & Mulyani, Y. (2022). Kegiatan Budidaya Ikan dalam Ember (Budikdamber) Pada Program Urban Farming Buruan Sae di Kecamatan Regol Kota Bandung. Prosiding Seminar Nasional Hasil Penelitian Dan Pengabdian Kepada Masyarakat, 132–140.

Khurilin, M. L. (2015). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Konsumsi Ikan, Sayur, Dan Buah Pada Anak Usia Prasekolah Di TK LPOO, Desa Sawotratap, Kecamatan Gedangan, Kabupaten Sidoarjo. 04(2), 1–6.

Mantra, I. B. (2004). Demografi Umum. Pustaka Pelajar.

Muhammad, M., Saifullah, & Istiqamah, N. (2022). Faktor-faktor yang Mempengaruhi Tingkat Konsumsi Ikan pada Masyarakat di Kecamatan Sajad. NEKTON: Jurnal Perikanan Dan Ilmu Kelautan, 2(1), 27–34. https://doi.org/10.47767/nekton.v2i1.323

Nawari. (2010). Analisis Regresi dengan MS. Excell dan 2007 dan SPSS 17. Elek Media Kompetindo.

Novita, T., & Duadji, N. (2017). Dampak Ekonomi Politik Kebijakan Penenggelaman Kapal Di Indonesia. Jurnal Ilmiah Administrasi Publik Dan Pembangunan, 8(1), 45–62.

Pangestu, B. L., Indriani, Y., & Marlina, L. (2020). Pola Konsumsi Ikan Laut Dan Faktor-Faktor Yang Memengaruhi Konsumsi Ikan Laut Oleh Ibu Hamil Di Kecamatan Kotaagung Kabupaten Tanggamus. Jurnal Ilmu-Ilmu Agribisnis, 8(3), 411. https://doi.org/10.23960/jiia.v8i3.4436

Phanita, A. Y., Supratman, O., & Bidayani, E. (2021). Analisis Tingkat Konsumsi Ikan Pada Masyarakat Kecamatan Toboali dan Kecamatan Lepar Pongok Kabupaten Bangka Selatan. Aquatic Science Jurnal Ilmu Perairan, 3(1), 1–8. http://journal.ubb.ac.id/index.php/aquaticscience

Purnomo, R. A. (2017). Analisis Statistik Ekonomi Dan Bisnis Dengan SPSS. Wade Group.

Putri, S. D. R., Yuningsih, N. Y., & Darmawan, I. (2023). Implementasi Program Buruan Sae (Sehat, Alami, Ekonomis) Dalam Meningkatkan Ketahanan Pangan Di Kota Bandung Pada Tahun 2020-2021. Jurnal Administrasi Pemerintahan (JANITRA), 3(1), 15. https://bphn.go.id/data/documents/peningkatan_ked

Saleh, A. N. (2011). Pendidikan dan Masyarakat. Sabda Media.

Santoso, S. (2010). Satistik Multivariat. Elekmedia Kompetindo.

Sari, S. P. (2020). Hubungan Minat Beli Dengan Keputusan Pembelian Pada Konsumen. Psikoborneo: Jurnal Ilmiah Psikologi, 8(1), 147. https://doi.org/10.30872/psikoborneo.v8i1.4870

Sugiyono. (2014). Metode Penelitian Pendidikan Pendekatan Kuantitatif, Kualitatif, dan R&D. Alfabeta.

Susanti, E., Gusvita, H., & Erlina Susanti, K. (2020). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Konsumsi Ikan Pada Rumah Tangga Nelayan Tradisional (Studi Kasus Pada Rumah Tangga Nelayan Tradisional Kelurahan Pasia Nan Tigo, Kecamatan Koto Tangah, Kota Padang) Factors That Influence Fish Consumtion In Traditional Fishing Households (Case Studies On Traditional Fishing Households In Pasie Nan Tigo, Sub-District, Padang City). UNES Journal Mahasiswa Pertanian, 4(1), 66–76. http://faperta.ekasakti.org

Susetya, I. E., & Harahap, Z. A. (2018). Aplikasi budikdamber (Budidaya ikan dalam ember) untuk keterbatasan lahan budidaya di Kota Medan. Abdimas Talenta, 3(2), 416–420.

Tadete, M. A., Elly, F. H., Kalangi, L. S., & Hadju, R. (2016). Pengaruh Pendapatanmasyarakat Terhadap Konsumsi Daging Sapi Di Desa Kotabunan Kecamatan Kotabunan Kabupaten Bolaang Mongondow Timur. Zootec, 36(2), 363. https://doi.org/10.35792/zot.36.2.2016.12538

Tiffany, A. E., Mudzakir, A. K., & Wibowo, B. A. (2020). Analisis Tingkat Konsumsi Ikan Laut Dan Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Pada Masyarakat Semarang. Journal of Fisheries Resources Utilization Management and Technology, 9(1), 25–34. https://ejournal3.undip.ac.id/index.php/jfrumt

Tjahjo, D. W. H. (2021). Pemulihan Sumber Daya Ikan Untuk Peningkatan Produksi Perikanan. Badan Riset Dan Sumber Daya Manusia Kelautan Dan Perikanan Kementerian Kelautan Dan Perikanan.

Widianto, T., & Imron P, L. A. (2021). Pendampingan Dan Pelatihan Peningkatan Ketahanan Pangan Dengan BUDIKDAMBER Desa Palur Kecamatan Mojolaban Kabupaten Sukoharjo. Wasana Nyata, 5(1), 45–48. https://doi.org/10.36587/wasananyata.v5i1.858




DOI: http://dx.doi.org/10.25157/ma.v10i2.14005

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2024 Mochamad Zidane Fahrul Irfy

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

___________________________________________________________________________________

Diterbitkan Oleh :

Fakultas Pertanian Universitas Galuh

Jl. RE Martadinata No. 150 Ciamis 46274

Telepon: 0265-7602739

Email: mimbaragribisnis@gmail.com

 

Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.

 __________________________________________________________________________________

Mimbar Agribisnis: Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis diindeks oleh: