Analisis Potensi dan Strategi Pengembangan Wisata Kali Jompo Kecamatan Sukorambi Kabupaten Jember

Dimas Rizky Setyawan, Naqiyyah Nada Sobah, Zamroji Ahmadyani, Hana Rahma Fida, Avidya Rahma Paramita, Rachmat Udhi Prabowo

Abstract


Jember Regency is an area that has many tourism sectors and opportunities for regional progress. One of them is the Kali Jompo Tourism which has tourist attractions in the form of river flows and natural beauty. The purpose of writing this research is to determine the potential and strategy for developing Kali Jompo agrotourism at the village, sub-district and district scale. The method used in this research is a qualitative descriptive method and uses a qualitative approach using the IFE, EFE and SWOT matrices. The results of the analysis show that there are 9 internal factors and 7 external factors and obtain 8 alternative strategies for developing Kali Jompo agrotourism. The strategic priorities obtained are exploiting tourist interest by increasing nature-based uniqueness, increasing the contribution of local communities in developing agrotourism, and improving the quality of human resources and organizational management.

Keywords


agrowisata, potensi, strategi pengembangan

References


BPS, K. J. (2023). Kabupaten Jember Dalam Angka 2023. BPS Kabupaten Jember.

Febriana, N., & Meirinawati, M. (2021). Manajemen Strategi Pegelolaan Desa Agrowisata Oleh Badan Usaha Milik Desa (Bumdes) Pada Masa Pandemi Covid-19 Di Desa Watesari Kecamatan Balongbendo Kabupaten Sidoarjo. Publika, 9(3), 29-42.

Kader, A., & Radjak, D. A. (2020). Pembangunan ekonomi masyarakat melalui agrowisata. Jurnal Inovasi Ilmu Sosial Dan Politik (JISoP), 2(1), 67-79.

Nanda, M. P., Riswanto, S., & Kurniawati, M. (2023). Metode Paired Comparison pada Pekerjaan Pondasi Bangunan Gedung dengan Pendekatan Studi Value Engineering VE), 6(2), 449-456.

Nuralim, Sofatur Rizky, M., & Aguspriyani, Y. (2023). Teknik Pengambilan Sampel Purposive Dalam Mengatasi Kepercayaan Masyarakat Pada Bank Syariah Indonesia. Neraca Manajemen, Ekonomi, 3(1).

Nurcahya, V. D., & Kusuma, S. H. (2023). Penentuan Faktor-Faktor yang Berpengaruh terhadap Pengembangan Kawasan Agrowisata Perkebunan Teh Gunung Gambir di Kabupaten Jember. Jurnal Teknik ITS, 12(1).

Rahma, A. A. (2020). Potensi Sumber Daya Alam dalam Mengembangkan Sektor Pariwisata Di

Indonesia. Jurnal Nasional Pariwisata, 12(1), 1. https://doi.org/10.22146/jnp.52178

Rangkuti, Y. A. (2006). Analisis SWOT Teknik Membedah Kasus Bisnis. Jakarta: Pt Gramedia Pustaka Umum.

Sutono, A. (2023). Pengukuran Ketahanan Destinasi Pariwisata Berbasis Asta Gatra: Pariwisata dan Ketahanan Nasional (T. Dwicahyono, D. Haryadi, & Sumaryadi (eds.)). Pusat Penelitian dan Pengabdian Kepada Masyarakat Politeknik Pariwisata NHI Bandung.

Suwardi, A., I. Saryana, I., & C. Nindia. (2021). Pesona Jember Dalam Fotografi Landscape. Retina Jurnal Fotografi. 1(2): 58 - 68.




DOI: http://dx.doi.org/10.25157/ma.v10i2.14732

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2024 Zamroji Ahmadyani

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

___________________________________________________________________________________

Diterbitkan Oleh :

Fakultas Pertanian Universitas Galuh

Jl. RE Martadinata No. 150 Ciamis 46274

Telepon: 0265-7602739

Email: mimbaragribisnis@gmail.com

 

Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.

 __________________________________________________________________________________

Mimbar Agribisnis: Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis diindeks oleh: