Margin Pemasaran Rantai Pasok Sayuran Kangkung di Griya Hijau Hidroponik

Fauzan Emeraldi Rena Muharam, Nur Syamsiyah

Abstract


ABSTRACT Agriculture is a crucial sector for the livelihood of the Indonesian population, contributing significantly to the Gross Domestic Product (GDP) with a contribution of 12.40% in 2022. Horticulture, including vegetables, plays a role in improving community nutrition and serves as a source of economic enhancement for producers. This research aims to analyze the marketing margin of kangkung vegetables at Griya Hijau Hydroponics. The results show that the marketing margin received by Griya Hijau Hydroponics varies depending on the marketing channel. In Marketing Channel I, the margin received is Rp 1,675 per kilogram from sales to restaurants. In Marketing Channel II, the margin received is Rp 25,190 per kilogram from sales to supermarkets. In Marketing Channel III, the margin received is Rp 8,600 per kilogram from direct sales to consumers. This indicates that the choice of marketing channel greatly affects the profits obtained.

Keywords


Margin Pemasaran, Rantai Pasok, Kangkung Hidroponik

References


Asmarantaka, R. W. (2014). Pemasaran Agribisnis (Agrimarketing). IPB Press.

ARBI, Muhammad; Thirtawati; Junaidi, Yulian (2018). Analisis Saluran Dan Tingkat Efisiensi Pemasaran Beras Semi Organik Di Kecamatan Rambutan Kabupaten Banyuasin. JSEP (Journal of Social and Agricultural Economics), [S.l.], v. 11, n. 1, p. 22-32, ISSN 2356-2382.

Azhari, M. (2019). Analisis Efisiensi Pemasaran Sayur Hidroponik Jenis Selada Di Desa Sidoharjo Kecamatan Lamongan Kabupaten Lamongan. Oryza - Jurnal Agribisnis Dan Pertanian Berkelanjutan, 4(1), 37-46. Retrieved from https://ojs.ejournalunigoro.com/index.php/oryza/article/view/508

Badan Pusat Statistik. (2022). Produksi Tanaman Sayuran 2022. https://www.bps.go.id/.

Baladina, N., Anindita, R., & Putri, A. R. (2015). Analisis Efisiensi Pemasaran Durian Di Desa Wonoagung, Kecamatan Kasembon, Kabupaten Malang. HABITAT, 22(1),https://habitat.ub.ac.id/index.php/habitat/article/view/162

Creswell J. W. (2016). Research design pendekatan kualitatif, kuantitatif dan campuran. Yogyakarta: Pustaka Belajar.

Dewati. (2023). Efisiensi Dan Saluran Pemasaran Sayuran Di Komunitas Hidroponik Soloraya. Jurnal Pertanian Agros, 25(2), 1260-1271.

Deviyanto. A. (2022). Fluktuasi Harga Dan Efisiensi Pemasaran Cabai Rawit Di Desa Sepanjang Kecamatan Glenmore Kabupaten Banyuwangi. Universitas Jember.

Dewantara. (2023). Analisis Efisiensi Pemasaran Asparagus. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian, 3(4).

Furqon, Chairul. (2014). Analisis Manajemen dan Kinerja Rantai Pasokan Agribisnis Buah Stroberi Di Kabupaten Bandung. Jurnal Analisis Manajemen dan Kinerja Rantai Pasokan Agribisnis, vol. 3, no. 2, hal. 111- 112.

Guritno, A. D dan Harsasi, M. (2014): Pengantar manajemen rantai pasok, Jakarta: Universitas Terbuka.

Hafidz, R. (2023). Mitigasi Risiko Pada Rantai Pasok Selada Baby Romaine di PT Momenta. Skripsi. Jatinangor: Universitas Padjadjaran.

Khaswarina, S., Kusumawaty, Y. and Eliza, E. (2019) “Analisis Saluran Pemasaran dan Marjin Pemasaran Bahan Olahan Karet Rakyat (Bokar) di Kabupaten Kampar”, Unri Conference Series: Agriculture and Food Security, 1, pp. 88-97. doi: 10.31258/unricsagr.1a12.

Lubis, A. S. N., Harahap, G., & Lubis, M. M. (2021). Analisis Saluran dan Efisiensi Pemasaran Sayuran Hidroponik di KUTP Hidrotani Sejahtera Desa Suka Maju Kecamatan Sunggal Kabupaten Deli Serdang. Jurnal Agriuma, 3(1), 9–19.

Megawati, R. (2016). Efisiensi Jaringan Daging Sapi. Penebar Swadaya. Bogor.

Putri, Apriyani Eka. (2017). Pengaruh Metode Elektrolisis Terhadap Pertumbuhan Dan Produksi Tanaman Hidroponik Kangkung. Undergraduate thesis, UIN Raden Intan Lampung.

Ridhawardani, A. (2016). Analisis Efisiensi Pemasaran Bunga Mawar Potong. Skripsi. Jatinangor: Universitas Padjadjaran.

Situmorang dan Lutfi M. (2014). Untuk Riset Manajemen dan Bisnis. Medan: USU Press.

Widianingsih, W. (2015). Kontribusi Sektor Pertanian Pada Pertumbuhan Ekonomi di Provinsi Jawa Barat.Agro Ekonomi. 26(2).Zakiyah, P, N. (2022). Analisis Rantai Pasok Sayuran Pakcoy Dengan Sistem Budidaya Ramah Lingkungan di Tani Kota Kota Bandung. Skripsi. Jatinangor: Universitas Padjadjaran.




DOI: http://dx.doi.org/10.25157/ma.v11i1.15319

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2025 Fauzan Emeraldi Rena Muharam

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

___________________________________________________________________________________

Diterbitkan Oleh :

Fakultas Pertanian Universitas Galuh

Jl. RE Martadinata No. 150 Ciamis 46274

Telepon: 0265-7602739

Email: mimbaragribisnis@gmail.com

 

Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.

 __________________________________________________________________________________

Mimbar Agribisnis: Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis diindeks oleh: