Strategi Pengembangan Tanaman Sorgum (Sorghum bicolor) Menjadi Alternatif Pangan di Kabupaten Gunungkidul

Nusron Habibur Rohman, Windy Mustofa, Novia Rohmaddoni, Nia Puspitasari

Abstract


This research aimed to determine the potential of sorghum with other food commodities, the condition of internal and external factors of sorghum, and alternative strategies that can be implemented in Gunungkidul Regency. This research uses a basic analytical descriptive method. The research location is Semin, Tepus and Wonosari Districts, Gunungkidul Regency. The informants were determined purposively. The data analysis used was the SWOT Matrix Method. The SWOT matrix produces eight alternative strategies that can be implemented in Gunungkidul Regency. These strategies include expansion of planting areas and guidance from the government, guidance on processing sorghum seeds into processed products, holding business meetings with investors for large-scale sorghum processing, regular counseling and guidance on good sorghum cultivation, providing training and post-harvest technology assistance, collaboration with the processing industry food, the role of government in determining selling prices and promotion of sorghum, increasing interaction between researchers, extension workers, marketers, policy makers and farmers.

Keywords


Matriks SWOT, IE, Potensi, Sorgum, Strategi Pengembangan

References


A.G, K. S., Mulyani, C., & Mardiah, A. (2024). Pengaruh Varietas Dan Waktu Penyiangan Gulma Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Sorgum (Sorgum Bicolor L .) Moench). Jurnal Cakrawala Ilmiah, 3(9), 243–255.

Amrinola, W., Widowati, S., & Hariyadi, P. (2015). Metode Pembuatan Sorgum Sosoh Rendah Tanin pada Pembuatan Nasi Sorgum (Sorghum Bicolor L) Instan. ComTech: Computer, Mathematics and Engineering Applications, 6(1), 9. https://doi.org/10.21512/comtech.v6i1.2280

Amrullah, M. (2021). Pemanfaatan Tepung Sorgum dalam Pembuatan Kebab Isi Ayam dengan Bumbu Rica-Rica Sebagai Diversifikasi Pangan Lokal. Prosiding Pendidikan Teknik Boga Busana, 16(1), 1–8.

Arustiarso, Syah, A. N. A., & Nurhasana, A. (2018). Pengembangan dan Uji Unjuk Kerja Mesin Penepung Sorgum. Prosiding Seminar Nasional PERTETA 2018, 58–64.

Aryani, N. F., Khotimah, K., Tajuddin, F. N., Khairunnisa, A. I., Magfira, N., Wahyuni, N., & Aminuddin. (2022). Budidaya Tanaman Sorgum (Sorghum bicolor (L.) Moench).

Azis, A. R. A., & Budiarso, N. (2016). Analisis Pemungutan dan Pelaporan Pajak PPh Pasal 22 atas Kegiatan Impor Barang Pada Kantor Pelayanan dan Pengawasan Bea dan Cukai Kota Manado. Jurnal EMBA, 4(1), 753–762.

Candrawati, E., Noerhartati, E., Sariono, J. N., Chamidah, D., & Yunarko, B. (2019). Perlindungan Hukum Bagi Konsumen Atas Temuan Sorgum Sebagai Bahan Pangan Alternatif Pengganti Beras. Prosiding Seminar Nasional Cendekiawan, April 1999, 1–4. https://doi.org/10.25105/semnas.v0i0.5898

Fathurrahmaniah. (2022). Potensi sorgum sebagai bahan baku pembuatan bioetanol. Jurnal PIPA, 3(2), 42–45.

Fauziyah, A., Marliyati, S. A., & Kustiyah, L. (2017). Substitusi Tepung Kacang Merah Meningkatkan Kandungan Gizi, Serat Pangan Dan Kapasitas Antioksidan Beras Analog Sorgum. Jurnal Gizi Dan Pangan, 12(2), 147–152. https://doi.org/10.25182/jgp.2017.12.2.147-152

Fitra, A., Hayati, R., & Syafruddin. (2023). Effect of Mycorrhizal Types and Sorghum (Shorgum bicolor L.) Varieties on Growth and Yield. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian, 2(3), 503–508.

House, L. R. (1985). A guide to sorghum breeding, internasional crops research institute for semi-arid tropics. Andhra Pradesh.

Khaidir, Usnawiyah, Hendrival, Hafifah, Dewi, E. S., Yusuf, M., & Wirda, Z. (2021). Sorgum sebagai Pangan Alternatif dan Sumber Energi Terbarukan Untuk Kemandirian Pangan dan Energi. Global Science Society : Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(2), 151–160.

Miftah, H., & Syarbaini, A. (2017). Model Pemberdayaan Petani Ubikayu Melalui Pola Klaster Sistem Agribisnis Terintegrasi Di Kabupaten Sukabumi Provinsi Jawa Barat. SEPA: Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian Dan Agribisnis, 10(2), 298. https://doi.org/10.20961/sepa.v10i2.14142

Muslim, C. (2014). Pengembangan Lahan Sawah (Sawah Bukaan Baru) dan Kendala Pengelolaannya dalam Pencapaian Target Surplus 10 Juta Ton Beras Tahun 2014. SEPA: Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian Dan Agribisnis, 10(2), 257. https://doi.org/10.20961/sepa.v10i2.14134

Rangkuti, F. (2016). Teknik Analisis Segmentasi dan Targeting dalam Marketing. Elex Media Komputindo.

Rifa’i, H., & Ashari, S. (2015). Keragaan 36 Aksesi Sorgum ( Sorghum bicolor L .). Jurnal Produksi Tanaman, 3(4), 330–337.

Rochmadi, I. (2022). Kebijakan dan Program Pengembangan Sorgum di Indonesia. https://tanamanpangan.pertanian.go.id/detil-konten/iptek/131

Sayaka, B., Dabukke, F. B. M., & Suharyono, S. (2020). Membangun Kemandirian Industri Benih Padi Nasional. Jurnal Ekonomi Indonesia, 9(3), 189–207. https://doi.org/10.52813/jei.v9i3.65

Waruwu, M. (2023). Pendekatan Penelitian Pendidikan: Metode Penelitian Kualitatif, Metode Penelitian Kuantitatif dan Metode Penelitian Kombinasi (Mixed Method). Jurnal Pendidikan Tambusai, 7(1), 2896–2910. https://doi.org/10.36706/jbti.v9i2.18333

Widyastuti, P. (2019). Pengolahan Limbah Kulit Singkong Sebagai Bahan. Jurnal Kompetensi Teknik, 11(1), 41–46.

Winger, M., Khouryieh, H., Aramouni, F., & Herald, T. (2014). Sorghum Flour Characterization and Evaluation in Gluten-Free Flour Tortilla. Journal of Food Quality, 37(2), 95–106. https://doi.org/10.1111/jfq.12080




DOI: http://dx.doi.org/10.25157/ma.v11i1.16745

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2025 Nusron Habibur Rohman, Windy Mustofa, Novia Rohmaddoni, Nia Puspitasari

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

___________________________________________________________________________________

Diterbitkan Oleh :

Fakultas Pertanian Universitas Galuh

Jl. RE Martadinata No. 150 Ciamis 46274

Telepon: 0265-7602739

Email: mimbaragribisnis@gmail.com

 

Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.

 __________________________________________________________________________________

Mimbar Agribisnis: Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis diindeks oleh: