Analisis Pola Konsumsi Diversifikasi Pangan dalam Meningkatkan Ketahanan Pangan Rumahtangga Petani Desa Saritani Kecamatan Wonosari Kabupaten Boalemo

Nurul Lailah Atiki, Yuliana Bakari, Mohammad Zubair Hippy

Abstract


Saritani Village, located in a remote area with limited distribution access, remains food-insecure despite the predominance of agriculture-based livelihoods. This study aims to examine household food consumption pattern and identify the key factors influencing food diversification among farming households in Saritani Vilage, Wonosari Sub-district, Boalemo Regency. A quantitative research design was employed, utilizing multiple linear regression analysis. Data werw collected through surveys, inetrviews, and structured qusetionnaires. Results indicate that the average daily energy adequacy (1,732 kcal/gram/day) remains below the recommended threshold. The education level of housewives demonstrated a statistically significant but negative effect on food diversification. Similarly, the number of household dependents had a negative impact. In contrast, household expenditure positively influenced diversification, while food availability, although positively correlated, did not exhibit a statistically significant effect. These findings highlight the need for strategic interventions to promote food diversification and improve food security in rural, agriculture-dependent communities such as Saritani Village.

Keywords


Diversifikasi, Rumahtangga Petani, Pola Konsumsi, Ketahanan Pangan

References


Ariani, M. (2014). Analisis Konsumsi Pangan Tingkat Masyarakat Mendukung Pencapaian Diversifikasi Pangan. Gizi Indonesia, 33(1), 20–28. Https://Doi.Org/10.36457/Gizindo.V33i1.84

Dewanti, S. (2020). Keragaman Konsumsi Pangan Rumah Tangga Di Provinsi Jawa Tengah. Jurnal Kawistara, 10(3), 282. Https://Doi.Org/10.22146/Kawistara.46787

Eny Sulistyadewi, N. P., Widiyati, K., Eka Febianingsih, N. P., Asri Dewi, N. L. M., Ayu Wulan Noviyanti, N. P., Intan Daryaswanti, P., Astutik, W., & Putri Meylani, A. (2024). Pengolahan Dan Pemanfaatan Ikan Sebagai Sumber Protein Hewani Dalam Mencegah Stunting Di Kabupaten Jembrana. Paradharma (Jurnal Aplikasi Iptek), 8(1), 21–28. Https://Doi.Org/10.36002/Jpd.V8i1.3013

Gay, L., R., Millis, Geoffrey,.E, Airasian, P. (2012). Educational Research.

Hanifa, I., Zaki, I., & Farida, F. (2020). Studi Literatur: Hubungan Pola Konsumsi Makanan Gorengan Dengan Penyakit Kardiovaskular. Jurnal Riset Gizi, 8(2), 111–115. Https://Doi.Org/10.31983/Jrg.V8i2.6335

Heriyanti. (2019). Analisis Faktor-Faktor Yang Memengaruhi Pengeluaran Konsumsi Rumah Tangga Nelayan Tangkap Di Kelurahan Barombong Kecamatan Tamalate Kota Makassar Analysis.

Mamangkay, B., Rahim, S., Salahudin, A. S., & Baderan, D. W. K. (2023). Perubahan Tutupan Hutan Menjadi Lahan Tanaman Monokultur Jagung Di Wilayah Upt Sp3, Desa Saritani Kabupaten Boalemo Periode 2013-2022. Jambura Edu Biosfer Journal, 5(1), 22–28. Https://Doi.Org/10.34312/Jebj.V5i1.15720

Nasir. (2025). Analisis Dampak Inflasi Terhadap Daya Beli Masyarakat Berpenghasilan Menengah Ke Bawah Di Makassar. Journal Of Economic Research, 1(1), 1–8.

Nurjati, E. (2021). Peran Dan Tantangan E-Commerce Sebagai Media Akselerasi Manajemen Rantai Nilai Produk Pertanian. Forum Penelitian Agro Ekonomi, 39(2), 115. Https://Doi.Org/10.21082/Fae.V39n2.2021.115-133

Purwati, P., Elinur, E., & Agustin, H. (2023). Faktor - Faktor Yang Mempengaruhi Kualitas Konsumsi Pangan Rumah Tangga Penerima Program Pekarangan Pangan Lestari (P2l) Kota Pekanbaru Provinsi Riau. Jia (Jurnal Ilmiah Agribisnis) : Jurnal Agribisnis Dan Ilmu Sosial Ekonomi Pertanian, 8(2), 135–141. Https://Doi.Org/10.37149/Jia.V8i2.395

Rika Widianita, D. (2023). Preferensi Masyarakat Dalam Mengkonsumsi Nasi Jagung Sebagai Alternatif Pangan Sumber Karbohidrat Penganti Beras Di Kota Malang. At-Tawassuth: Jurnal Ekonomi Islam, Viii(I), 1–19. Https://Repository.Unisma.Ac.Id/Handle/123456789/9213

Rizka, R. (2020). Analisis Diversifikasi Konsumsi Pangan Dalam Meningkatkan Ketahanan Pangan Rumahtangga Nelayan. Jurnal Agribisnis, 3.

Rumawas, V. V, Nayoan, H., & Kumayas, N. (2021). Peran Pemerintah Dalam Mewujudkan Ketahanan Pangan Di Kabupaten Minahasa Selatan (Studi Dinas Ketahanan Pangan Minahasa Selatan). Governance, 1(1), 1–12. Https://Ejournal.Unsrat.Ac.Id/Index.Php/Governance/Article/View/33652

Saputro, W. A., Firdauzi, I., & Harahap, F. A. (2023). Potential And Availability Of Alternative Food In Supporting Food Security In Banyumas Regency. Jurnal Pertanian Agros, 25(2).

Soraya, A., & Sc, M. (2024). Prinsip Proses Pengolahan Pangan (Issue December). Https://Www.Researchgate.Net/Profile/Lingkar-Edukasi-Indonesia/Publication/385701425_Prinsip_Proses_Pengolahan_Pangan/Links/67627e93e9b25e24af60cf76/Prinsip-Proses-Pengolahan-Pangan.Pdf

Sudarta. (2022). Pemenuhan Ketentuan Gula Tambahan Dan Persentasi Gula Terhadap Kalori Pada Mpasi Komersial Sesuai Peraturan Bpom. Jurnal Kedokteran & Kesehatan, 16(1), 1–23.

Suyastiri, N. M. (2008). Diversifikasi Konsumsi Pangan Pokok Berbasis Potensi Lokal Dalam Mewujudkan Ketahanan Pangan Rumahtangga Pedesaan Di Kecamatan Semin Kabupaten Gunung Kidul. Jurnal Ekonomi Pembangunan.

Zellatifanny, C. M., & Mudjiyanto, B. (2018). Tipe Penelitian Deskripsi Dalam Ilmu Komunikasi. Diakom : Jurnal Media Dan Komunikasi, 1(2), 83–90. Https://Doi.Org/10.17933/Diakom.V1i2.20

Zuhry, H., Tri, A., Harianja, A., Wahyutomo, B., Seirin, N., Gifary, D. M., Pohan, E. N., Al Aziz, H., Erlangga, R. H., Rico, T., & Muhammad, S. (2022). Diversifikasi Bahan Pangan Sebagai Strategi Ketahanan Pangan Di Indonesia. 2(Ii), 6.




DOI: http://dx.doi.org/10.25157/ma.v11i2.18640

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2025 Nurul Lailah Atiki, Yuliana Bakari

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

___________________________________________________________________________________

Diterbitkan Oleh :

Fakultas Pertanian Universitas Galuh

Jl. RE Martadinata No. 150 Ciamis 46274

Telepon: 0265-7602739

Email: [email protected]

 

Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.

 __________________________________________________________________________________

Mimbar Agribisnis: Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis diindeks oleh: