PREFERENSI PELAKU INDUSTRI TEMPE TERHADAP KUALITAS BAHAN BAKU KEDELAI DI KECAMATAN SEMARANG SELATAN, KOTA SEMARANG

Diana Mayasari, Titik Ekowati, Migie Handayani

Abstract


Soybean is the main source of vegetable protein for the people of Indonesia. Indonesian soybean consumption is mostly used for tempe production. Soybean processed foods such as tempe are produced by home industries. In producing tempe, the quality of soybean raw materials needs to be considered. Good and bad quality soybean raw materials can affect the quality of the tempe produced. Tempe producers should determine what kind of soybean quality is suitable for use according to the needs and desires of each individual. This study aims to analyze the preferences of the tempe producers on the quality of soybean raw materials, and identify the quality attributes of soybeans based on the order of importance of the tempe producers in South Semarang Sub-District, Semarang City. The method used in this study is a census with a total of 51 respondents in the home industry. Data were collected through observation and interviews using a questionnaire. The research data were analyzed using conjoint analysis. The results showed that the tempe producers' preferences for the quality of soybean raw materials were big seed size, yellow seed color, round seed shape, similar size, and high swellability. Soybean quality attributes based on the order of importance of the tempe producers are seed size, seed swellability, seed color, seed size similarity, and seed shape. Hypothesis testing also shows that there is a strong correlation between the estimated preference and the actual preference.

Keywords


kedelai, kualitas, preferensi, tempe

References


Aldillah, R. (2015). Proyeksi Produksi dan Konsumsi Kedelai Indonesia. Jurnal Ekonomi Kuantitatif Terapan, 8(1): 9–23.

Astawan, M., Wresdiyati, T., Widowati, S., Bintari, S. H., & Ichsani, N. (2013). Karakteristik Fisikokimia dan Sifat Fungsional Tempe yang Dihasilkan dari Berbagai Varietas Kedelai. Jurnal Pangan, 22(3): 241–252.

Besanko, D. A., & Braeutigam, R. R. (2020). Microeconomics (6th ed.). Wiley, Hoboken.

Beutari, D. R., & Laelisneni. (2017). Analisis Penetapan Harga Jual dalam Perencanaan Laba pada Home Industri Tempe Setia Budi Medan. Jurnal Bisnis Administrasi, 6(1): 52–60.

Bhirawa, W. T. (2020). Proses Pengolahan Data dari Model Persamaan Regresi dengan Menggunakan Statistical Product and Service Solution (SPSS). Jurnal Statistika, 7(1): 71–83.

Fitrianto, Z. F., Hanani, N., & Syafrial. (2014). Dampak Kebijakan Perkedelaian terhadap Kinerja Ekonomi Kedelai di Indonesia. Jurnal Habitat Universitas Brawijaya, 25(2): 105–114.

Kristiningrum, E., & Susanto, D. A. (2015). Kemampuan Produsen Tempe Kedelai dalam Menerapkan SNI 3144:2009. Jurnal Standarisasi, 16(2): 99–108.

Lantos, G. P. (2015). Consumer Behavior in Action Real-life Applications for Marketing Managers. Taylor & Francis, Abingdon.

Mahdi, N. N., & Suharno. (2019). Analisis Faktor-Faktor yang Memengaruhi Impor Kedelai di Indonesia. Jurnal Forum Agribisnis, 9(2): 160–184.

Mujianto. (2013). Analisis Faktor yang Mempengaruhi Proses Produksi Tempe Produk UMKM di Kabupaten Sidoarjo. Jurnal Reka Agroindustri Media Teknologi dan Manajemen Agroindustri, 1(1): 1–8.

Kementerian Perdagangan. (2021). Analisis Perkembangan Harga Bahan Pangan Pokok di Pasar Domestik dan Internasional.

Kementerian Pertanian. (2020). Outlook Kedelai Komoditas Pertanian Subsektor Tanaman Pangan.

Prasetyo, E. D., & Hariyanto, B. (2018). Kajian Home Industry Tempe Ditinjau dari Modal Ekonomi dan Tenaga Kerja di Desa Sepande Kecamatan Candi Kabupaten Sidoarjo. Jurnal Pendidikan Geografi FIS Unesa, 5(9): 1–10.

Raharja, S., Munarso, S. J., & Puspitasari, D. (2012). Perbaikan dan Evaluasi Penerapan Sistem Manajemen Mutu pada Industri Pengolahan Tahu (Studi Kasus di UD. Cinta Sari, DIY). Jurnal Manajemen IKM, 7(1): 28–36.

Sekarmurti, P., Prastiwi, W. D., & Roessali, W. (2018). Preferensi Penggunaan Kedelai pada Industri Tempe dan Tahu di Kabupaten Pati. Jurnal Sungkai, 6(1): 97–109.

Setijani, E., Sugito, P., & Sumartono. (2019). Manajemen Bisnis Three Pillars of Business Aprroach. Media Nusa Creative, Malang.

Sugiharti, M., S.R, E., Adi, R. K., & Sundari, M. T. (2015). Kajian Preferensi Produsen Tahu Tempe terhadap Bahan Baku Menyonggsong Swasembada Kedelai 2014 di Karesidenan Surakarta. Jurnal Agrin, 19(1): 66–80.

Testiana, R. (2014). Analisis Titik Impas dan Nilai Tambah Kedelai dalam Usaha Pembuatan Tempe di Kelurahan Talang Jawa Kelurahan Talang Jawa Kabupaten Ogan Komering Ulu. Jurnal Societa, 2(2): 108–112.

Ukkas, I. (2017). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Produktivitas Tenaga Kerja Industri Kecil Kota Palopo. Jurnal Kelola: Journal of Islamic Education Management, 2(2): 187–198.

Utama, D. M., & Baroto, T. (2018). Penggunaan SAW untuk Analisis Proses Perebusan Kedelai dalam Produksi Tempe. Jurnal Agrointek, 12(2): 90–98.

Venkatesan, R., Farris, P. W., & Wilcox, R. T. (2021). Marketing Analytics Essential Tools for Data-Driven Decisions (1st ed.). University of Virginia Press, Charlottesville.

Wahyuni, D. (2017). Analisis Preferensi Agroindustri Tempe dalam Pemilihan Kedelai (Agroindustri Tempe di Kota Tasikmalaya Kota Tasikmalaya). Jurnal Ilmiah Mahasiswa Agroinfo Galuh, 4(3): 444–453.

Yudiono, K., & Cahyono, E. D. (2019). Faktor Sosial Ekonomi dan Persepsi Pengrajin Tempe dalam Penggunaan Bahan Baku Kedelai (Studi Kasus di Sentra Industri Tempe Sanan ). Jurnal Agrisocionomics: Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian, 3(2): 59–67.

Zakiah. (2012). Preferensi dan Permintaan Kedelai pada Industri dan Implikasinya terhadap Manajemen Usaha Tani. Jurnal Mimbar : Jurnal Sosial Dan Pembangunan, 28(1): 77–84.




DOI: http://dx.doi.org/10.25157/ma.v9i1.8969

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Diana Mayasari, Titik Ekowati, Migie Handayani

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

___________________________________________________________________________________

Diterbitkan Oleh :

Fakultas Pertanian Universitas Galuh

Jl. RE Martadinata No. 150 Ciamis 46274

Telepon: 0265-7602739

Email: mimbaragribisnis@gmail.com

 

Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.

 __________________________________________________________________________________

Mimbar Agribisnis: Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis diindeks oleh: