PENINGKATAN NILAI TAMBAH IKAN BANDENG MENJADI OTAK-OTAK BANDENG DI KELURAHAN TUMENGGUNGAN KECAMATAN LAMONGAN KABUPATEN LAMONGAN

Wachidatus Sa'adah

Abstract


Processed fishery commodities are perishable, so that fast, precise and appropriate handling actions are needed after being caught or harvested. In these conditions, handling and processing actions are needed, one method that can be applied is the milkfish brain processing method. The purpose of this study was to determine the added value of processed milkfish into milkfish brains. The method used in this study is a quantitative method. The results of this study indicate that the added value of milkfish brains is Rp. 30,733.2/kg with a value added ratio of 30.7%.

Keywords


nilai tambah, ikan bandeng, otak-otak bandeng

References


Aji, V.A., Yudhistira, R., & Sutopo, W. (2018). Analisis Nilai Tambah Pengolahan Ikan Lemuru Menggunakan Metode Hayami. Jurnal Ilmiah Teknik Industri. 17(1) : 56-61.

Arikunto, S. (2010). Prosedur Penelitian Suatu Pendekatan Praktik. Rineka Cipta. Jakarta.

Artika, I.B.E., Marini, I.A.K., Kencana, A.A.M.S., Nopiari, I.A., & Ariffianti, I (2021). Analisis Nilai Tambah Rumput Laut Sebagai Produk Pangan Pada Kelompok Usaha “Ares” Kota Mataram. Jurnal Ganec Swara. 15(2) : 1165- 1170.

Dzulmawan, M., Geo, L., & Gafaruddin, A. (2019). Analisis Nilai Tambah Pengolahan Abon Ikan Tuna Di Kelurahan Mata Kecamatan Kendari Kota Kendari (Studi Kasus Industri Rumah Tangga Dzakiyah Permata). Jurnal Ilmiah Agribisnis (Jurnal Agribisnis dan Ilmu Sosial Ekonomi Pertanian). Fakultas Pertanian Universitas Halu Oleo. 4(2) : 29-3

Firdaus, M.A. (2012). Metode Penelitian. Jelajah Nusa. Tangerang.

Hayami, Y, Kawagoe, T, Morooka, Y, dan Siregar, M. (1987). Agricultural Marketing and Processing in Upland Java A Perpective from a Sunda Village. Bogor : CPGRT Centre.

Intyas, C.A., Firdaus, M., & Aziz, A. (2020). Analisis Nilai Tambah Ikan Layur (Trichiurus savala) Kering di UKM Mawardi Desa Weru, Kecamatan Paciran Kabupaten Lamongan. Prosiding Simposium Nasional VII Kelautan dan Perikanan. Fakultas Ilmu Kelautan dan Perikanan Universitas Hasanuddin, Makasar. pp. 181-185.

Muharom, Y.P., Anna, Z., Riyantini, I., & Suryana, A.A.H. (2019). Analisis Nilai Tambah Industri Pengolahan Ikan Tuna di Kawasan Pelabuhan Perikanan Samudera (PPS) Nizam Zachman Jakarta. Jurnal Perikanan dan Kelautan. Fakultas Ilmu Perikanan dan Kelautan Universitas Padjadjaran. 10(1) : 9-16.

Noor, J. (2011). Metodologi penelitian Skripsi, Tesis, Disertasi dan Karya Ilmiah. Kharisma Putra Utama. Jakarta.

Sartika., Lubis, M.M., & Shaleh, K. (2022). Analisis Nilai Tambah dan Kelayakan Usaha Pengolahan Ikan Asin (Studi kasus: Desa Percut, Kec. Percut Sei Tuan, Kab. Deli Serdang). Agrisains Jurnal Ilmiah Magister Agribisnis. 4(1) : 24-33

Sahubawa, L., & Ustadi. (2014). Teknologi Pengawetan dan Pengolahan Hasil Perikanan. Bulaksumur, Yogyakarta : Gadjah Mada Pres.




DOI: http://dx.doi.org/10.25157/ma.v9i1.9622

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Mimbar Agribisnis : Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

___________________________________________________________________________________

Diterbitkan Oleh :

Fakultas Pertanian Universitas Galuh

Jl. RE Martadinata No. 150 Ciamis 46274

Telepon: 0265-7602739

Email: mimbaragribisnis@gmail.com

 

Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.

 __________________________________________________________________________________

Mimbar Agribisnis: Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis diindeks oleh: