POTENSI SUMBER RISIKO PADA PRODUKSI KECAP CAP JAGO (Studi Kasus PT Ahon Janata Haurda, Kecamatan Parigi, Kabupaten Pangandaran)

Muhammad Rian Bajrah, Lucyana Trimo, Dika Supyandi, Zumi Saidah

Abstract


Productivity of Cap Jago soy sauce at PT Ahon Janata Haurda is still low and spread in Pangandaran Regency and its surroundings. In addition, requests are not always fulfilled on time. Various risks that exist in production activities are the cause of the problem. The purpose of this study is to find a risk agent has the greatest potential for soy sauce production at PT Ahon Janata Haurda. This research is qualitative with a case study research technique. The analytical method used is descriptive analysis and HOR (House Of Risk). The results showed that there were 6 out of 13 risk agent that most determines the risk event namely: high rainfall, the quality of varied raw materials, the weather is uncertain, long droughts, competition for raw materials, the dosage of raw materials is not appropriate. Risk agent has an impact of 79.25% of all existing risk sources.

Keywords


sumber risiko, terjadian risiko, HOR

References


Ariesman, L. S., Prasmatiwi, F. E., & Indriani, Y. (2015). Permintaan Dan Kepuasan Konsumen Rumah Tangga Dalam Mengonsumsi Kecap Di Bandar Lampung (Demand and Satisfaction of Household Consumer in Consuming Soy Sauce in Bandar Lampung). JIIA, 3(2), 211–218.

Duwila, U. (2015). Pengaruh Produksi Padi Terhadap Tingkat Kesejahteraan Masyarakat Kecamatan Waeapo Kabupaten Buru. Jurnal Ekonomi, 9(2).

Fitriani, R., Soetoro, & Pardani, C. (2018). Analisis Rentabilitas Dan Penyerapan Tenaga Kerja Pada Agroindustri Kecap Cap Jago (Studi Kasus Pada Perusahaan Kecap Cap Jago Di Desa Cibenda Kecamatan Parigi Kabupaten Pangandaran). Jurnal Ilmiah Mahasiswa AGROINFO GALUH, 4(2), 760–766.

Fitry, N., Herdiansah, D., & Hardiyanto, T. (2017). ANALISIS NILAI TAMBAH AGROINDUSTRI KECAP (Studi Kasus pada Pengusaha Kecap Cap Jago di Desa Cibenda Kecamatan Parigi Kabupaten Pangandaran). Jurnal Ilmiah Mahasiswa AGROINFO GALUH, 4(3), 352–359.

Gaspersz, V. (2008). Ekonomi Manajerial Pembuatan Keputusan Bisnis. PT Gramedia Pustaka Utama.

Hilary, D., & Wibowo, I. (2021). Pengaruh Kualitas Bahan Baku Dan Proses Produksi Terhadap Kualitas Produk Pt. Menjangan Sakti. Jurnal Manajemen Bisnis Krisnadwipayana, 9(1). https://doi.org/10.35137/jmbk.v9i1.518

Masrukhin. (2014). Metodologi Penelitian Kualitatif. Media Ilmu Press.

Noerpratomo, A. (2018). Pengaruh Persediaan Bahan Baku Dan Proses Produksi Terhadap Kualitas Produk Di Cv. Banyu Biru Connection. Jurnal Manajemen Dan Bisnis (Almana), 2(2).

Pujawan, I. N., & Geraldin, L. H. (2009). House of risk: A model for proactive supply chain risk management. Business Process Management Journal, 15(6), 953–967. https://doi.org/10.1108/14637150911003801

Pujiatmo, S. (2013). Studi Deskriptif Pengelolaan Dan Pengembangan Usaha Pada Kecap Tiga Udang Madura. AGORA, 1(1).

Sari, M., Siswati, T., Suparto, A. A., Jonata, Ambarsari, I., Azizah, N., Safitri, W. N., Hasanah, N., Agusti, Gravitiani, E., & Andalia, N. (2022). Metodologi Penelitian. PT. Global Eksekutif Tekonologi.

Shahin, A. (2004). Integration of FMEA and the Kano model: An exploratory examination. International Journal of Quality and Reliability Management, 21(7), 731–746. https://doi.org/10.1108/02656710410549082

Siahaan, H. (2009). Manajemen Risiko pada Perusahaan dan Birokrasi. PT Elex Media Komputindo.

Supriatna, N., Ruhimat, M., & Kosim. (2006). Ilmu Pengetahuan Sosial (Geografi, Sejarah, Sosiologi, Ekonomi). PT Grafindo Media Pratama.

Wignyanto, & Hidayat, N. (2017). Bioindustri. UB Press.

Wijaya, W. (2013). Analisis Pelatihan Dan Pengembangan Sumber Daya Manusia Pada Pabrik Kecap Wie Sin Di Lombok. Agora, 1(3).




DOI: http://dx.doi.org/10.25157/ma.v9i2.10663

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Muhammad Rian Bajrah, Lucyana Trimo, Dika Supyandi, Zumi Saidah

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

___________________________________________________________________________________

Diterbitkan Oleh :

Fakultas Pertanian Universitas Galuh

Jl. RE Martadinata No. 150 Ciamis 46274

Telepon: 0265-7602739

Email: mimbaragribisnis@gmail.com

 

Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.

 __________________________________________________________________________________

Mimbar Agribisnis: Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis diindeks oleh: