Faktor-faktor yang Memengaruhi Tingkat Produktivitas Kopi di Kecamatan Sekincau Kabupaten Lampung Barat

Nanda Pardani, Kordiyana K Rangga, Helvi Yanfika

Abstract


Robusta coffee is one of the plantation commodities which is a superior product in Lampung Province. There has been a decline in robusta coffee productivity in Lampung Province which has had a negative impact on coffee farmers. For this reason, this research aims to analyze the level of coffee productivity and the factors that influence the level of coffee productivity in Sekincau District, West Lampung Regency. This research uses a survey method among coffee farmers in Sekincau District, West Lampung Regency. The respondents in this research were 78 coffee farmers. The data analysis method uses descriptive analysis and multiple linear regression analysis. The results of the research show that the level of coffee productivity in Sekincau District, West Lampung Regency is in the low category with an average of 1 ton/ha. The factors that influence the level of coffee productivity are; farmer motivation, climate, government support, and production facilities, while factors that do not influence the level of coffee productivity are; farmer's age, level of formal education, farming experience, and performance of agricultural instructors.

Keywords


produktivitas

References


Badan Pengawasan Perdagangan Berjangka Komoditi. (2015). Analisis Harga Kopi robusta Pekan Ketiga Juni 2015. Jakarta. Kementrian Perdagangan Republik Indonesia.

Badan Pusat Statistik. (2020). Statistik Indonesia. Jakarta. BPS.

Badan Pusat Statistik. (2020). Lampung Barat Dalam Angka. Lampung Barat. BPS.

Erawan, N. (2019). Kinerja Penyuluh Pertanian Terhadap Keberhasilan Usahatani. Journal of Agrifish. 1 (1) : 25-30

Fitriyani, A., T. Hasanuddin., B. Viantimala. (2019). Kinerja Penyuluh Pertanian Lapangan (PPL) dan Tingkat Kepuasan Petani Jagung di BPP Kecamatan Natar Kabupaten Lampung Selatan. JIIA. 7 (4) : 537-543.

Hariandja, M.T.E. (2002). Manajemen Sumber Daya Manusia. Jakarta Grasindo.

Harianti, T. (2012). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Produktivitas Tanaman Padi Pada Penggunaan Lahan Sawah di Kecamatan Kedewan Kabupaten Bojonegoro. 1-8

Khayati, S. (2015). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Produktivitas Hasil Pertanian Padi Sawah. Skripsi. Program Studi Ilmu Sosial dan Ilmu Politik Universitas Lampung. Lampung.

Peraturan Menteri Pertanian. (2013). Pedoman Evaluasi Kinerja Penyuluhan Pertanian Nomor 91 Tahun 2013. Peraturan Menteri Pertanian Nomor 91/Permentan/OT.140/2013.

Perdana, J. (2016). Kinerja Penyuluh Pertanian dalam Meningkatkan Produksi Tanaman Padi di Kecamatan Bangkinang

Prastowo, B., E. Karmawati, Rubijo, Siswanto, C. Indrawanto, S, J, Munarso. (2010). Budidaya dan Pasca Panen Kopi. Bogor. Pusat Penelitian dan Pengembangan Perkebunan.

Purnama, I. (2016). Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Produktivitas dan Pendapatan Petani Bayam di Kecamatan Soreang Kota Parepare. Skripsi. Fakultas ekonomi. Universitas Negeri Makassar. Makassar.

Rahardjo, P. (2012). Panduan Budidaya dan Pengolahan Kopi Arabika dan Robusta. Jakarta. Penebar Swadaya.




DOI: http://dx.doi.org/10.25157/ma.v10i2.13725

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2024 nanda pardani, Kordiyana K Rangga, Helvi Yanfika

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

___________________________________________________________________________________

Diterbitkan Oleh :

Fakultas Pertanian Universitas Galuh

Jl. RE Martadinata No. 150 Ciamis 46274

Telepon: 0265-7602739

Email: mimbaragribisnis@gmail.com

 

Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.

 __________________________________________________________________________________

Mimbar Agribisnis: Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis diindeks oleh: