Analisis Preferensi dan Sikap Konsumen dalam Membeli Daging Ayam Lokal di Pasar Tradisional Kota Bandung

Muhammad Shah Reza Pahlevi, Linda Herlina, Lilis Nurlina

Abstract


The livestock industry has great potential in Indonesia, especially the local chicken industry. West Java Province has a large local chicken population, driven by the increasing consumption of local chicken meat which is considered to have a unique flavour. Consumers tend to buy local chicken meat in traditional markets and consider product attributes to suit their preferences. This study aims to determine the attributes that are the main considerations of consumers, as well as their preferences and attitudes towards purchasing local chicken meat. A survey method with a quantitative approach was used in this study. The research was conducted at Caringin Market in Bandung City with the participation of 50 consumers who bought local chicken meat at that location. Data analysis used Chi Square analysis and Fishbein's Multiatribut analysis. The results show that there are differences in consumer preferences for the attributes of local chicken meat. Preferred local chicken meat has a fresh white ‘slightly’ yellowish colour, tender texture, fresh condition, meat free from feather buds, and has a fresh aroma typical of chicken meat. The attributes of local chicken meat from most considered to least considered are freshness, aroma, colour, cleanliness, and texture of the meat, respectively. Respondents' level of liking and attitude assessment showed “Like” and “Very Good”.

Keywords


Pemasaran; Preferensi; Perilaku Konsumen

References


Afrianti, M., Dwiloka, B., & Setiani, B. E. (2013). Perubahan Warna, Profil Protein, dan Mutu Organoleptik Daging Ayam Broiler Setelah Direndam dengan Ekstrak Daun. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 2(3), Article 3.

Amelia, D. P., Purnomo, S. H., & Sudiyono, S. (2018). Faktor- Faktor yang Mempengaruhi Permintaan Daging Ayam Kampung di Pasar Tradisional Kota Surakarta. Sains Peternakan: Jurnal Penelitian Ilmu Peternakan, 16(1), Article 1.

Ariani, M., & Saliem, H. P. (2015). Pola Pengeluaran dan Konsumsi Rumah Tangga Perdesaan: Komparasi Antartipe Agroekosistem. Indonesian Agency for Agricultural Research and Development.

Badan Pusat Statistik (BPS). (2022). Populasi Ayam Buras menurut Provinsi (Ekor), 2020-2022: Direktorat Jenderal Peternakan dan Kesehatan Hewan, Kementerian Pertanian.

Edwin, T., Indrayani, I., Utami, Y., & Rastosari, A. (2023). Analisis Hubungan Faktor Personal Konsumen terhadap Keputusan Pembelian Ayam Kampung di Kota Padang. Wahana Peternakan, 7, 80–86.

Fahmeyzan, D., Soraya, S., & Etmy, D. (2018). Uji Normalitas Data Omzet Bulanan Pelaku Ekonomi Mikro Desa Senggigi dengan Menggunakan Skewness dan Kurtosi. Jurnal Varian, 2(1), Article 1.

Hanifawati, T., Suryantini, A., & Mulyo, J. H. (2017). Pengaruh Atribut Kemasan Makanan dan Karakteristik Konsumen terhadap Pembelian. Agriekonomika, 6(1), Article 1.

Hoeriah, S., Hidayati, R., & Jakiyah, U. (2024). Pengaruh Atribut Produk Terhadap Keputusan kembalian Kopi Robusta. Jurnal Sosiologi Pertanian Dan Agribisnis, 6(1), Article 1.

Jaelani, A., Dharmawati, S., & Wanda, W. (2014). Berbagai Lama Penyimpanan Daging Ayam Broiler Segar Dalam Kemasan Plastik Pada Lemari Es (Suhu 4oC) Dan Pengaruhnya Terhadap Sifat Fisik Dan Organoleptik. Ziraa’ah Majalah Ilmiah Pertanian, 39(3), Article 3.

Kapisa, M. B., Bauw, S. A., & Yap, R. A. (2021). Analisis Tingkat Pendidikan dan Jenis Pekerjaan Terhadap Pendapatan Kepala Keluarga (KK) di Kampung Manbesak Distrik Biak Utara Provinsi Papua. Lensa Ekonomi, 15(01), Article 01.

Keren, K., & Sulistiono, S. (2019). Pengaruh Motivasi, Budaya, dan Sikap Konsumen Terhadap Keputusan Pembelian Produk Indomie. Jurnal Ilmiah Manajemen Kesatuan, 7(3), 319–324.

Kuntoro, B., Maheswari, R., & Nuraini, H. (2013). Mutu Fisik dan Mikrobiologi Daging Sapi Asal Rumah Potong Hewan (RPH) Kota Pekanbaru. Peternakan, 10, 1–8.

Kusumawati, F. A. (2021). Preferensi Konsumen terhadap Pembelian Beras Delanggu oleh Rumah Tangga di Kecamatan Delanggu Kabupaten Klaten. Agrista, 9(3), Article 3.

Margaretha, F., & Pambudhi, R. A. (2015). Tingkat Literasi Keuangan pada Mahasiswa S-1 Fakultas Ekonomi. Jurnal Manajemen Dan Kewirausahaan, 17(1), 76–85.

Open Data Provinsi Jawa Barat. (2023). Jumlah Populasi Ayam Buras Berdasarkan Kabupaten/Kota di Jawa Barat, 2013-2022: Dinas Ketahanan Pangan dan Peternakan (DKPP), Provinsi Jawa Barat.

Open Data Provinsi Jawa Barat. (2023). Jumlah Produksi Daging Ayam Buras Berdasarkan Kabupaten/Kota di Jawa Barat, 2013-2022: Dinas Ketahanan Pangan dan Peternakan (DKPP), Provinsi Jawa Barat.

Putri, A. D., & Setiawina, D. (2013). Pengaruh Umur, Pendidikan, Pekerjaan Terhadap Pendapatan Rumah Tangga Miskin di Desa Bebandem. E-Jurnal Ekonomi Pembangunan.

Rindiasari, P., Hidayat, W., & Yuliani, W. (2021). Uji Validitas dan Reliabilitas Angket Kepercayaan Diri. Fokus (Kajian Bimbingan & Konseling Dalam Pendidikan), 4(5), Article 5.

Sanjaya, I. K. P., & Dewi, M. H. U. (2017). Analisis Pengaruh Pendapatan, Jumlah Anggota Keluarga dan Pendidikan Terhadap Pola Konsumsi Rumah Tangga Miskin di Desa Bebandem Karangasem. E-Jurnal Ekonomi Pembangunan Universitas Udayana, 6(8), 1573–1600.

Sudrajad, A. B., & Andriani, D. R. (2015). Pengaruh Atribut Produk terhadap Keputusan Konsumen dalam Pembelian Produk Abon Jamur Tiram di Perusahaan Ailanifood Kota Malang Jawa Timur. Habitat, 26(2), Article 2.

Sugiyono. (2019). Metode Penelitian Kuantitatif Kualitatif dan R&D. Alfabeta.

Wijaya, T. (2015). Pengaruh Motivasi dan Kompensasi terhadap Kinerja Karyawan pada PT Sinar Jaya Abadi Bersama. Agora, 3(2), Article 2.




DOI: http://dx.doi.org/10.25157/ma.v10i2.14276

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2024 Muhammad Shah Reza Pahlevi, Linda Herlina, Lilis Nurlina

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

___________________________________________________________________________________

Diterbitkan Oleh :

Fakultas Pertanian Universitas Galuh

Jl. RE Martadinata No. 150 Ciamis 46274

Telepon: 0265-7602739

Email: mimbaragribisnis@gmail.com

 

Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.

 __________________________________________________________________________________

Mimbar Agribisnis: Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis diindeks oleh: