Peran Penyuluh Pertanian Lapangan (PPL) dalam Memengaruhi Keberhasilan Program Pekarangan Pangan Lestari (P2L) di Kecamatan Ajibarang Kabupaten Banyumas

Daynishelma Audira, Sunendar Sunendar, Syahrul Ganda Sukmaya

Abstract


Ajibarang District has implemented “Pekarangan Pangan Lestari” Program (P2L) by empowering women farmer groups (KWT) in the villages. However, these women farmers face limitations in knowledge and skills, necessitating the role of field agricultural extension workers (PPL). Field conditions reveal that one extension worker is responsible for three villages, leading to less effective support. Additionally, there are issues concerning the KWT management in sustaining the program. The aim of this research is to determine the level of PPL's role and the success of the P2L program, identify the factors affecting the success of the P2L program, and assess the impact of PPL's role on the success of the P2L program. The research was conducted in the villages of Tiparkidul, Darmakradenan, and Banjarsari in Ajibarang District, Banyumas Regency. Data collection used total sampling or census, involving 69 women farmers who have benefited from the P2L program. Data analysis methods included validity testing, reliability testing, scoring analysis, and multiple linear regression analysis. The results indicate that internal factors affecting the success of the P2L program among women farmers include education level, yard area, and farming duration. Age does not have a significant impact on the success of the P2L program. The role of PPL emerges as a significant external factor influencing the success of the P2L program in Ajibarang District.

Keywords


Peran Penyuluh, P2L, Faktor Keberhasilan P2L

References


Arikunto, S. (2002). Metodologi Penelitian Suatu Pendekatan Proposal. Jakarta: PT Rineka Cipta.

Arsyad, N. H., Bempah, I., & Boekoesoe, Y. (2023). Peran Penyuluh Pertanian Terhadap Perubahan Perilaku Petani Jagung Di Desa Dulamayo Selatan Kecamatan Telaga Kabupaten. AGRINESIA: Jurnal Ilmiah, 7(2), 154-164.

Ayyubi, M. S. Al, Bahar, Y. H., & Musyadar, A. (2021). Kecamatan Bojonggambir Kabupaten Tasikmalaya. 8(2), 76-84.

Dewi, S. K., & Fuad, A. (2022). Strategi Segmenting, Targeting, dan Positioning dalam Rangka Percepatan Penurunan Stunting di Provinsi Banten. JDKP Jurnal Desentralisasi Dan Kebijakan Publik, 3(2), 398–406.

Febian, R., Sudrajat, J., & Fitriani, W. (2024). Karakteristik dan Persepsi Pemanfaatan Lahan Pekarangan Untuk Pangan di Daerah Perkotaan pada Program Pekarangan Pangan Lestari ( P2L ) di Kota Pontianak. Mimbar Agribisnis: Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis, 10(1), 574–585.

Gusti, I. M., Gayatri, S., & Prasetyo, A. S. (2022). Pengaruh Umur, Tingkat Pendidikan dan Lama Bertani terhadap Pengetahuan Petani Mengenai Manfaat dan Cara Penggunaan Kartu Tani di Kecamatan Parakan. Jurnal Litbang Provinsi Jawa Tengah, 19(2), 209–221.

Hidayatulloh, S., Gitosaputro, S., & Nurmayasari, I. (2021). Peran Penyuluh Pertanian Dalam Pengembangan Gapoktan Sinar Tani Di Desa Rulung Raya Kecamatan Natar Kabupaten Lampung Selatan. Jurnal Ilmu Ilmu Agribisnis, 10(1), 172–178.

Mardikanto, T. (2009). Sistem Penyuluhan Pertanian. Surakarta: UNS Press.

Marphy, T., & Priminingtyas, D. (2019). Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Tingkat Partisipasi Petani Dalam Program Asuransi Usahatani Padi (AUTP) di Desa Watugede, Kecamatan Singosari, Kabupaten Malang. Habitat, 30(2), 62–70.

Musdalifah, M., Baruwadi, M. H., & Moonti, A. (2023). Dampak Program Pekarangan Pangan Lestari (P2L) Pada Peningkatan Pendapatan Rumah Tangga Petani Padi Sawah Di Desa Bulota Kecamatan Telaga Jaya Kabupaten Gorontalo. AGRINESIA: Jurnal Ilmiah Agribisnis, 7(1), 35–45.

Nizar, R., Amalia, & Ulfa, H. (2024). Pemanfaatan Pekarangan Untuk Mendukung Ketahanan Pangan Rumah Tangga di Kecamatan Rumbai Timur Kota Pekanbaru. Jurnal Agri Sains, 8(1), 61-69.

Novrianty, E., Rangga, K. K., Listiana, I., Gitosaputro, S., & Syarief, Y. A. (2023). Keberlanjutan Program Pekarangan Pangan Lestari Anggota Kelompok Wanita Tani di Provinsi Lampung. Suluh Pembangunan : Journal of Extension and Development, 5(3), 159–169.

Pertiwi, Y. Z., & Wulandari, E. (2022). Faktor-faktor yang Berkaitan dengan Aktivitas Pencatatan dan Analisis Keuangan Berbasis Teknologi pada Usahatani Kentang di Kecamatan Pangalengan Kabupaten Bandung. Agrikultura, 33(1), 89-96.

Pratama, D., Witjaksono, R., & Raya, A. B. (2022). Partisipasi Anggota Kelompok Wanita Tani (KWT) Dalam Kegiatan Pekarangan Pangan Lestari Mendukung Ketahanan Pangan Rumah Tangga Di Kabupaten Gunungkidul DI Yogyakarta. Jurnal Ketahanan Nasional, 28(1), 19-37.

Prayugo, R. N., Hamyana, & Budianto. (2020). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Keberhasilan Program Pekarangan Pangan Lestari di Kelompok Wanita Tani Dewi Sartika. Jurnal Penyuluhan Pembangunan, 2(2), 34–46.

Rahmawati, R., Baruwadi, M., & Ikbal Bahua, M. (2019). Peran Kinerja Penyuluh Dan Efektivitas Pelaksanaan Penyuluhan Pada Program Intensifikasi Jagung. Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian, 15(1), 56-70.

Seftiani, T., Aprianto, D., & Gabrienda, G. (2024). Peran Penyuluh pada Pengembangan Kelompok Wanita Tani (KWT) di Kecamatan Selupu Rejang. Jurnal Riset Rumpun Ilmu Tanaman (JURRIT), 3(1), 77-94.

Sugiyanto, S., Nurhadi, I., & Pintakami, L. (2022). Pemberdayaan dan Penanganan Pola Konsumsi Pangan Masyarakat di Wilayah Kota Batu. Jurnal Ekonomi Pertanian Dan Agribisnis, 6(1), 199–208. https://doi.org/10.21776/ub.jepa.2022.006.01.19

Sugiyono. (2018). Metode Penelitian Kuantitatif. Bandung:Alfabeta.

Suhardiyono. (1989). Penyuluhan: Petunjuk Bagi Penyuluh Pertanian. Jakarta: Penerbit Erlangga.

Vintarno, J., Sugandi, Y. S., & Adiwisastra, J. (2019). Perkembangan Penyuluhan Pertanian Dalam Mendukung Pertumbuhan Pertanian di Indonesia. Responsive, 1(3), 90-96.

Wicaksono, I. A. (2020). Peran Penyuluh Pertanian Lapang (PPL) dalam Pemberdayaan Petani di Kelompok Tani Sri Widodo Desa Lubang Lor Kecamatan Butuh Kabupaten Purworejo. Jurnal Riset Agribisnis Dan Peternakan, 5(1), 59–67.

Widiastuti, A. E. A., Sugihardjo, & Anantanyu, S. (2022). Partisipasi Anggota Kelompok Wanita Tani (KWT) dalam Mewujudkan Ketahanan Pangan Rumah Tangga di Kecamatan Colomadu Kabupaten Karanganyar. Jurnal Indonesia Sosial Sains, 3(7), 1027-1038.

Zainal S, M., Sapar, S., Suprayitno, A. R., Marhani, M., Samsinar, S., & Suprianto, A. (2023). Pengaruh Faktor Personal, Sarana Produksi, dan Pola Komunikasi terhadap Ketahanan Pangan. Jurnal Ilmu Komunikasi, 20(1), 79–96.




DOI: http://dx.doi.org/10.25157/ma.v11i1.16080

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2025 Sunendar Sunendar, Daynishelma Audira, Syahrul Ganda Sukmaya

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

___________________________________________________________________________________

Diterbitkan Oleh :

Fakultas Pertanian Universitas Galuh

Jl. RE Martadinata No. 150 Ciamis 46274

Telepon: 0265-7602739

Email: mimbaragribisnis@gmail.com

 

Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.

 __________________________________________________________________________________

Mimbar Agribisnis: Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis diindeks oleh: