MODEL KEMITRAAN PADA UMKM JAMU TRADISIONAL MADURA MELALUI PENDEKATAN ANALYTICAL HIERARCHY PROCESS

Yanuba Cahya Ramadhanti, Resti Prastika Destiarni, Dewi Muti’ah

Abstract


Pamekasan Regency is one of the areas on the island of Madura which has potential in the field of production and development of traditional herbal medicine. However, until now, the existence of traditional herbal medicine SMEs in Pamekasan has been carried out individually and developed according to natural selection and there has not been a partnership that accommodates it. The purpose of this study is to analyze the appropriate partnership model for traditional Madura herbal medicine SMEs in Pamekasan Regency. The method used in this research is the Analytical Hierarchy Process (AHP). The results showed that the traditional herbal medicine SMEs in Pamekasan Regency were entirely micro-scale businesses. Most of the traditional herbal medicine MSME players stated that they did not have a partnership. The results of the AHP analysis show that the traditional herbal medicine partnership model in Pamekasan can be formed through financial criteria with a weight of 0.498 and alternative capital criteria with a weight of 0.394. However, other criteria in the hierarchy also need to be considered in developing a partnership model for traditional herbal medicine SMEs in order to adapt to the conditions of traditional herbal medicine SMEs in Pamekasan.

Keywords


Kemitraan, UMKM, Jamu, AHP

References


Akhmad, K. A. (2015). Pemanfaatan Media Sosial bagi Pengembangan Pemasaran UMKM (Studi Deskriptif Kualitatif pada Distro di Kota Surakarta). DutaCom Journal, 9(1), 43–54.

Amam, A., Fanani, Z., Hartono, B., & Nugroho, B. A. (2019). Usaha Ternak Ayam Pedaging Sistem Kemitraan Pola Dagang Umum : Pemetaan Sumber Daya dan Model Pengembangan. Sains Peternakan, 17(2), 5–11.

Daraba, D., Murwani, S. I., Dione, F., & Salam, R. (2020). Pola Prinsip Kemitraan Dalam Pengembangan Pariwisata di Kabupaten Purbalingga Provinsi Jawa Tengah. Profit: Jurnal Administrasi Bisnis, 14(2), 56–62.

Darmanto, E., Latifah, N., & Susanti, N. (2014). Penerapan Metode Ahp (Analythic Hierarchy Process) Untuk Menentukan Kualitas Gula Tumbu. Simetris : Jurnal Teknik Mesin, Elektro Dan Ilmu Komputer, 5(1), 75–82.

Imtihan, S., & Kardoyo, K. (2019). Kemitraan Produksi dan Pemasaran UMKM Sirup Mangga. Economic Education Analysis Journal, 8(1), 18–23.

Isnawati, D. L. (2021). Minuman Jamu Tradisional Sebagai Kearifan Lokal Masyarakat Di Kerajaan Majapahit Pada Abad Ke-14 Masehi. Ejournal.Unesa.Ac.Id, 11(2), 1–10.

Jasuni, A. Y., Firdaus, M., & Sanim, B. (2018). Micro Financing Optimalization Strategy for MSMEs Development (Case Study at Kabupaten Bogor, Indonesia). Indonesian Journal of Business and Entrepreneurship, 4(2), 161–169.

Pintakami, L. B., & Asdasiwi, M. Y. (2020). Analisis Pola Kemitraan Agribisnis Di Kampung Kucai, Dusun Kranggan, Kecamatan Garum, Kabupaten Blitar. VIABEL: Jurnal Ilmiah Ilmu-Ilmu Pertanian, 14(1), 21–36.

Prabawa, H. W., & Fitriani, A. D. (2020). Mempertahankan Eksistensi Jamu Tradisional melalui Perubahan Desain Pengemasan dan Pemasaran. DEDIKASI: Community Service Reports, 2(1), 35–46.

Sari, D. P. (2019). Analisis Usaha Jamu Tradisional (Studi Kasus: Ibu-Ibu Penjual Jamu Tradisional di Kelurahan Mabar Hilir). Universitas Muhammadiyah Sumatera Utara.

Satriyati, E., Biroli, A., & Hana, S. N. (2019). Pilihan Rasional Perempuan Madura Dalam Pemertahanan Tradisi Minum Jamu Di Kabupaten Bangkalan Dan Sumenep. Jurnal Sosiologi Pendidikan Humanis, 4(2), 133–141.

Sedyastuti, K. (2018). Analisis Pemberdayaan UMKM dan Peningkatan Daya Saing Dalam Kancah Pasar Global. INOBIS: Jurnal Inovasi Bisnis Dan Manajemen Indonesia, 2(1), 117–127.

Shaferi, I., & Widiastuti, E. (2013). Reorientasi Jaringan Pemasaran UMKM di Era Globalisasi dan Otonomi Daerah.

Siswanto, S. (2012). Saintifikasi Jamu Sebagai Upaya Terobosan Untuk Mendapatkan Bukti Ilmiah Tentang Manfaat Dan Keamanan Jamu. Buletin Penelitian Sistem Kesehatan, 15(2), 203–211.

Sunariani, N. N., Mahaputra, I. I. R., & Suryadinatha, A. O. (2017). Pemberdayaan Usaha Mikro Kecil dan Menengah (UMKM) Melalui Program Binaan di Provinsi Bali. Jurnal Ilmiah Manajemen Dan Bisnis, 2(1), 1–20.

Wardhana, D. A. K., & Prastawa, H. (2017). Analisis Pemilihan Supplier dengan Menggunakan Metode Analytical Hierarchy Process (Studi Kasus: UMKM Diana Bakery). E-Journal Undip, 18(1), 39–46.

Widyani, W. M. (2013). Pentingnya Pola Kemitraan Dalam Rangka Meningkatkan Peran dan Kinerja Usaha Mikro, Kecil, dan Menengah di Jawa Timur Periode 2006 – 2011. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Universitas Surabaya, 2(2), 1–12.




DOI: http://dx.doi.org/10.25157/ma.v8i1.6905

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2022 Mimbar Agribisnis: Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

___________________________________________________________________________________

Diterbitkan Oleh :

Fakultas Pertanian Universitas Galuh

Jl. RE Martadinata No. 150 Ciamis 46274

Telepon: 0265-7602739

Email: mimbaragribisnis@gmail.com

 

Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.

 __________________________________________________________________________________

Mimbar Agribisnis: Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis diindeks oleh: